Кои са трите ключови критерия за електронното гласуване?

Правилният отчет на гласовете е от сериозно значение, заяви Ваня Нушева
21 мар 2019 17:22, Екип на Bloomberg
4
Кои са трите ключови критерия за електронното гласуване?

Три са ключовите критерии, на които трябва да отговарят машините за електронно гласуване по време на изборите за Европейски парламент, коментира Ваня Нушева, Асоциация „Прозрачност без граници“, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Ключовите критерии са да бъдат гарантирани тайната на вота, правилният отчет на гласовете и верификацията в случай на съдебно оспорване“.

Важно е бързо да се организира обществена поръчка за асемблирането на машините, тъй като на пазара съществуват вариации в много широк ценови диапазон – от 500 долара до 2000 евро, каза още Нушева.

Тя изрази увереност, че новият състав на Централната избирателна комисия (ЦИК) ще успее да се отърси от лошите практики на своите предшественици, за да стартира успешно петгодишния си мандат с евроизборите през май.

Още по темата може да прочетете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.


4
Още от Евроизбори '19
Прогнози за евровота: ГЕРБ с 8 мандата, БСП с 6, за ДПС - 3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
многоимотника да фалшифицира резултатите.
3
1
 
0
 
! Отговори
верификация преди 4 седмици
Верификацията е най-важна и не трябва да е само в случай на оспорване, а да е възможна за всеки човек. При гласуване получаваш номер, може и случаен, за да не се наруши анонимността с броене. С този номер може да се провери как е гласувал човека. Може да се получава и разписка с номера и гласа, подписана с частен ключ на избирателната комисия. Можеш да качиш разписката си на сайта на партията, за която си гласувал.
2
0
 
2
 
! Отговори
дедо Ви преди 4 седмици
Електронно гласуване чрез лична карта с чип не е тайно гласуване!
1
0
 
1
 
! Отговори
Млад човек преди 4 седмици
Кога ще има истинско електронно гласуване по интернет? Кога ще има вграден в личната карта електронен подпис? Каква е разликата дали ще отбележа отговор на хартия или на машина, нали все трябва да се разходя до там? Кое гласуване е по-рисково - на хартия/машина или чрез криптирана връзка, електронен подпис и онлайн? Как банкираме електронно, а не може да изберем едно число електронно.
Защо избрахте дата за изборите в почивните дни на майските празници?
Много въпроси.