"Апартаментгейт" удря по ГЕРБ, имиджът на Борисов – стабилен!

Скандалите с апартаменти – реален проблем, не само предизборна тактика
11 апр 2019 18:15, Боряна Павлова
114
"Апартаментгейт" удря по ГЕРБ, имиджът на Борисов – стабилен!

"Апартаментгейт" удари сериозно престижа на управляващите от ГЕРБ, сочи проучване на агенция "медиана. За първи път от началото на третото правителство на Бойко Борисов  желаещите управлението да продължи мандата си и искащите то да си отиде предсрочно са се изравнили - по 34 % във всяка група. 

Изводи от проучването соча, че за огромната част от избирателите скандалите около така наречените "апартаменти на властта"  не е просто предизборна политическа атака на техни опоненти, а отразяват реални далавери по върховете на властта.

Още по темата

Близо 70 % от запитаните споделят това и само 15 % определят скандалите само като предизборна политическа атака. Дори и сред избирателите на ГЕРБ по-малко от половината определят случващото се като политическа атака на опонентите им. Над 60 % от симпатизантите на ГЕРБ определят случващото се като тежък удар върху партията с възможност сериозно да я отслаби и да и навреди.

Ударът върху ГЕРБ относително слабо се отразява върху личния имидж на премиера Бойко Борисов. Той е сочен от респондентите като българския политик с най-висок авторитет и влияние в Европа, като 39% от респондентите го определят като такъв. Следват го Сергей Станишев с 27 % и президентът Румен Радев 26 %.

Евроизборите

Според агенцията прогнозите за традиционно ниска изборна активност на предстоящите евроизбори няма да се сбъднат. Към момента, над 80 % от избирателите споделят, че тези избори са важни, а 70 % от всички заявяват намерение да гласуват на тях.  

Причината е, че2 /3 от избирателите възприемат тези избори като насочени към вътрешните проблеми на страната - своеобразен вот на доверие към управляващите и подготовка за политическо преструктуриране на властта.

БСП изпреварва ГЕРБ и СДС

Всичко това рефлектира и върху политическите нагласи. Симпатизантите на ГЕРБ са се свили до т. нар. "твърдо ядро". При това положение БСП успява да изпревари коалицията ГЕРБ/СДС с около половин процент (0,6 %) – 32.1 % за БСП срещу 31.5 % за ГЕРБ/СДС. Разликата ГЕРБ/БСП би била по-голяма, но марката СДС съвсем реално привнася в коалицията около един процент. Третата партия, която може да бъде сигурна, че ще вкара евродепутати е ДПС.

Проблемите в БСП

Дебатите в левицата дали Сергей Станишев да бъде или не номиниран за евродепутат от листата на БСП може да предизвика сериозен трус в партията. Според повечето от симпатизантите на столетницата - 66% президентът на ПЕС трябва да бъде в листата на партията, а едва 12% са против. Над една трета от избирателите на БСП (36 %) смятат, че тези спорове могат да доведат до сериозно разцепление и отслабване на партията преди изборите.

Това е и един от основните рискове пред БСП - вместо да се яви обединена, да затъне във вътрешнопартийни разделения и да пропусне шанса за победа. Данните показват, че на левицата в момента й е нужен всеки глас (разликата е под 1 %). Резултатът от изборите до голяма степен ще зависи от способността на БСП да се яви единна и  да мобилизира избирателите си.       

БСП е изправена и пред още един сериозен проблем – позиционирането на партията по отношение на европейските структури. Очевидно е, че дебатът около номинирането на президента на ПЕС за листата на БСП има по-дълбоки мотиви – цялостно поставяне под съмнение на позиционирането на партията в семейството на европейските социалисти и търсенето на "консервативна" идентичност. Сред симпатизантите на БСП обаче, 54 % са за оставането в ПЕС, 14 % са против, а останалите нямат мнение по въпроса. Другият риск - дебелото подчертаване на различията с ПЕС дава възможност за пропукване на европейската принадлежност на БСП, а това може да отблъсне много избиратели.

Разочарованието от властта, както скандалите и последвалите оставки са засилили търсенето на политическа алтернатива вън от противопоставянето ГЕРБ/БСП (както и засиленото желанието за участие в изборите). От една страна избирателите търсят алтернатива, а от друга различните партии засилват активността си с оглед  очакваното  политическо преструктуриране на властта и заемане на позиция за едни потенциални предсрочни избори.

Към момента, Воля, ВМРО и Атака се възползват най-много от тази ситуация и се намират близо до възможността да достигнат изборната бариера (5.88 %). В тази динамична среда не може да се изключат и възможностите на  "Демократична България" и новата/стара "Коалиция за България –АБВ". Доколко последната краде гласове от БСП или се вижда от избирателите като реална алтернатива предстои да видим.
 


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
4
 
! Отговори
Цуци преди 2 години
Става въпрос за рейтинга на Б.Борисов като премиер и лидер на ГЕРБ в България, а не за този в Европа. Не измествайте отговора. Рейтингът на кабинета е 18%, а Борисов е негов премиер. Рейтингът на НС е 8%, а на Темида 12%. Този на президента е 41%. Остават един месец и 10 дни до евроизборите. Днес съобщиха за още един зам. министър на земеделието, "изгорял" с незаконно жилище, водещо се дом за гости.
97
0
 
6
 
! Отговори
Шефа преди 2 години
Баш пък Борисов стабилен !Я да видим като му изкарат спестените милиони за черни дни , колко ще е стабилен !
96
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов не е от ГЕРБ тогава! Хахахаха! Стига сте писали глупости
95
0
 
5
 
! Отговори
ГЕРБ=КРАЖБА преди 2 години
Всяка сутрин ставаме и чуваме за поредната герберастка кражба и всяка вечер лягаме с информация за следващата герберастка кражба. Крадецът и простакът са непобедими. Особено герберасткият.
94
7
 
2
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 2 години
Никой не може да удари ГЕРБ!Всеки в България може да си купи с пари и самолет, апартамент и ТЕЦ--по Държавна оценка!Само Нинова купува ТЕХНОИМПЕКС, с неговите пари и приватизационни бонове---хептен без пари!
93
8
 
1
 
! Отговори
Ами така е.. преди 2 години
От ГЕРБ са стабилни! Купуват си апартаментите, не им ги подарява Партията, като при Тато!Купуват ги като всички----по Държавна оценка, а не като Нинова, с бонове от приватизацията!Къв е. Проблема?!!!!!!!!
92
1
 
13
 
! Отговори
Цвъсансьорът преди 2 години
Герберски кражби, далавери, корупция и управленска простотия. Всеки ден ставаме свидетели на поредната борисовскo-герберска " Пунта Мара".
91
3
 
20
 
! Отговори
Как е в БГ преди 2 години
Човекът с апартаментите избира човека с терасите.Сега човекът с терасите ще проверява човека с апартаментите.
90
1
 
7
 
! Отговори
koko преди 2 години
Да да сигурно.......
89
2
 
6
 
! Отговори
карачанаков преди 2 години
До Кирилов единственото което ме успокоява е че червен Кольо няма досега познат резултат,а и как да познае той пита С.Диков,Андрей ,Кънчо ,Томова, Бабикян,Волгиноная дето пя химна в НС и някоя друга червена бабичка и вместо пълна победа откумова срама дава 1 % за БСП
88
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хайде да бъде подхванато и бсп-то, там даже е по-благодатна почва!
87
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези апартаменти са дреболии в сравнение с другите далавери... хората ТЕЦ-ове си купиха и какво ли още не, сега с апартаменти ще ни занимават...
86
1
 
7
 
! Отговори
?!? преди 2 години
А помниш ли какво беше онзи ден или вчера, при тия сегашните?
85
1
 
22
 
! Отговори
БЪЛГАРИ! преди 2 години
Да им го сложим на тези мръсници и да се приключва!На 26.05 гласувайте, но така, че после да не ви е срам, когато погледнете децата си!
84
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гласувай тогава за новозакупилите жилища на невъзможни цени и плащай с добавка, ако ти решиш да си купиш
83
20
 
6
 
! Отговори
Кирилов преди 2 години
Отново "социологическо проучване" на другарите.Трябва да съм си изпил мозъка, за да гласувам за ***.Имам памет и помня какво беше при тях.Имам очи и виждам какво е сега.
82
0
 
25
 
! Отговори
марко преди 2 години
Къде е Пунта Мара , ве ????
81
3
 
23
 
! Отговори
вуву преди 2 години
Комунистическата демокрация доведе до това положение.Отреклите се комунисти,които сега са демократи са най алчните за управление.В България ни управляват ту едни те ту другите комунисти и ние трябва да избираме.
80
3
 
22
 
! Отговори
ХМ! преди 2 години
НЕ ВЯРВАМ НА НАПИСАНОТО ПО ГОРЕ - ДО СЕГА СЛУШАМ САМО ГОВОРЕНЕ ПРОТИВ ПРЕМИЕРА А ВИЕ ЗА ДА ГО УСПОКОИТЕ ИЛИ ОТ СТРАХ СТЕ МУ ПИСАЛИ НЯКАКВИ ПРОЦЕНТИ И ТО ПОВЕЧЕ ЗА НЕГО А ПО МАЛКО ЗА ПРЕЗИДЕНТА НЕЩО КОЕТО МЕ КАРА ДА НЕ ВЯРВАМ НА НАПИСАНОТО СЛЕД КАТО ЗНАМ МНЕНИЕТО НА ХОРАТА И ЗА ЕДИНИЯ И ЗА ДРУГИЯ
79
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едвам си плащам тока,а Цветанов вече има и седми апартамент.