У-лицата: На -40 градуса в арктичната тундра

Българката Диана Арсова, избрана сред почти 1200 кандидати
Обновена: 28 юни 2016 15:23 | 16 дек 2015 13:00, Петя Славова
10

 Диана Арсова с Деймън. Снимка: Личен архив

 

И днес Dnes.bg ще ви срещне с интересни личности в рубриката ни У-лицата. Това са хора, правещи любопитни неща. Хора, на които не им пречат политиците и останалите, за да създадат каквото са си наумили. Лица, които ще срещнем в парка, на улицата. С две думи: Лица от улицата.

За ледените полета 

Всяка година в продължение на 5 дни група ентусиасти се включват в екстремен преход -  около 300 км в арктичната тундра на Северна Норвегия и Швеция. Участниците в експедицията са разделени в екипи от по двама души, 1 шейна и впряг хъскита. Всеки член на екипа има тежката задача ден и нощ да наблюдава партньора си да не замръзне. Температурите са между -20 и -40 градуса, при силен вятър.

И въпреки че не звучи особено гостоприемно, място в експедицията Диана Арсова не намира никак лесно. Тя си е извоювала участието от общо 1200 кандидати, а миналата година не е успяла да се класира, Този път обаче е късметлийка и е на 5-то място в света и на 1-во място в групата си, в която кандидатства. От цял свят избират общо 24-ма участници от 12 групи страни.

Диана живее и работи в Холандия и попада в групата страни от Бенелюкс. От всяка страна или група страни на експедиция отиват двама – един избран с най-много Facebook гласове и един избран от жури с най-завладяващата презентация. "Аз събрах над 8000 гласа и така се класирах първа в групата. Страшно много хора в България и чужбина ме подкрепиха. Също така ми пожелаха успех", разказва ни вдъхновено смелото момиче. 

Целта

В общи линии основните цели на тази страховита за обикновените експедиция, са две – организаторите искат да обърнат внимание на проблема с глобалното затопляне (прогнозите са тези местности в бъдеще да са под вода) и да докажат, че с подходяща екипировка, опитни водачи и добра физическа и психическа подготовка, много обикновени хора биха се справили с предизвикателството. Повече впечатления Диана ще разкаже като се върне. 

Диана Арсова

Диана е инженер по професия. Занимава се с поддръжка на машини за съхранение на данни. "Не е много интересно" - отбелязва тя, но допълва, че е твърде свободолюбив човек и в бъдеще смята да се занимава със съвсем различни неща. Иска да участва в подобни експедиции с научно-изследователска цел и в проекти за облагородяване на природата.

За състезанието разбира миналата година от списание "Нешънъл Джиографик" и много се запалва по идеята. Занимавала се е с екстремни спортове, но на такава експедиция досега не е била и много се вълнува. Подготвя се за това, което й предстои като тича заедно със собственото й сибирско хъски всяка сутрин, независимо от времето. След работа ходи на катерене. "Това е само началото. - обяснява тя - Организаторите ще ни изпратят тази седмица материали и ще започна сериозната подготовка. Още не знам подробностите". 

Деймън

Деймън е хъскито на Диана. Сладурът е почти на годинка и е любимецът на всички. "За по-малко от година успях да го обуча доста добре, но имаме още много работа и тренировки пред нас. Деймън е още много малък и няма да се справи в такива сурови условия, но силно се надявам да го взема с мен на подобни бъдещи приключения", обещава Диана.

Страхът

Всъщност е странно, че Диана изобщо може да се плаши от нещо, но се оказва, че не обича затворените пространства, негативните хора и нелогичните изисквания. "Всяко от тези три неща може да ме изкара от равновесие", споделя тя. Иначе близките й треперят за нея, но въпреки това силно я подкрепят, защото знаят колко много значи това приключение за нея. "Все пак чаках цяла година да се сбъдне тази мечта", отбелязва Диана. 

Това, което иска, е да промени начина си на живот радикално и да живее живот без граници. Мечтае да бъде част от подобни експедици с научно-изледователска цел, а не да работи по цял ден, затворена в офис. "Надявам се, че тази експедиция ще е началото на поредица такива", споделя Диана, а ние й стискаме палци през април, когато ще се проведе експедицията и мечтите й ще започнат да се сбъдват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Maнгалус Диана иска слава , но не става! :)))))))))))))))))))
7
2
 
1
 
! Отговори
:) преди 8 години
нека има малко хейт...някак си не е интересна статията без хейт от страна на коментиращите я ...
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
страхотно, много успехи!
5
1
 
6
 
! Отговори
Успех!!! преди 8 години
Гласувах за Диана,радвам се от сърце.Желая нови приключения!!!
4
5
 
2
 
! Отговори
а1 преди 8 години
"екстремен преход - около 300 км в арктичната тундра на Северна Норвегия и Швеция. "уау преход в най-богатите държави в Европа, а сигурно и в света. Малко е скучновато това. Да пробват в руската пустош, без държавна помощ, ама честно :) На мен би ми било интересно. Не защото искам да рискуват живота си, само защото какво предизвикателство е да оцелееш в Швеция, по дяволите? Има доста мюсюлмани дето да готови да рискуват живота си само за това..
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
)))ако имаше далавера и много пари /без работа /,тази девойка щеше да липсва от фотото ))Изобщо няма връзка между Политиците и това да се катериш по камъните !!))))
2
3
 
17
 
! Отговори
e преди 8 години
Истинкси планинар. На Вихрен с дънки :D
1
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-после нещо интересно в тази рубрика.