Дете-чудо от Австрия свири в НДК

13-годишният Пол Кропфич ще изпълни творби на Паганини и Тартини
30 апр 2013 14:37, Петя Славова
1

Сирма Величкова. Снимка: НДК

12
Тринадесетгодишният виртуоз на цигулката Пол Кропфич ще може да чуем в НДК на 11 май в зала 11 (Люмиер) от 18.00 часа. Заедно с него на сцената ще излезе българската пианистка Сирма Величкова.

Младите таланти ще изпълнят класически произведения на композитори като Николо Паганини, Жан-Мари Льоклер, Джузепе Тартини и Камий Сен-Санс. Концертът е част от детската програма в Салон на изкуствата 2013, който традиционно се организира от НДК.

Австриецът Пол Кропфич е роден през 2000-та година, във Виена. Първите уроци по цигулка взема на 4-годишна възраст при проф. Марина Сорокова. През 2011 г. печели първа награда в международния конкурс „Хиндемит” в Берлин. Три пъти печели конкурса „Prima La Musica” във Виена (2008, 2010, 2012 г.). Свири на цигулка от майстор Гуаданини, Торино 1770 г.

Сирма Величкова е един от най-изявените представители на младото поколение български пианисти. В момента завършва НМА ”Проф.Панчо Владигеров” в класа на именития пианист и композитор проф. Виктор Чучков. Лауреат е на редица международни конкурси и концертни изяви у нас, в Швейцария, Германия, Румъния, Сърбия и Италия. През 2010-та печели Гранд При на международния музикален фестивал-конкурс ”Надежди,Таланти, Майстори” в клавирно дуо с младата китайска пианистка Чен Цямин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е, явно Австрия благоприятства развитието на деца-чудо в музиката! Този е вторият, само дано живее доста по-дълго от известният си предшественик.