Народни танци и шевици на фестивал във Ванкувър

Предстои десетото издание на "Канатица"
Обновена: 13 сеп 2023 14:35 | 13 сеп 2023 14:30, Александър Попов
3
Народни танци и шевици на фестивал във Ванкувър
Група за български народни танци "Китка". Снимка: "Канатица"

От 21-ви до 24-ти септември 2023 г. във Ванкувър, Канада, с участието на групи от цяла Северна Америка, ще се проведе фестивал на българските народни танци и шевици "Канатица".
 
Организатор е Българо-канадско дружество в Британска Колумбия, а основна цел е популяризиране на българския фолклор сред канадската и чуждестранните многокултурни местни аудитории, които да имат възможност да се насладят на нашето изкуство - фолклорно и традиционно.

Това е 10-то издание на фестивала и съвпада с 20-годишнината от създаването във Ванкувър на група за български народни танци "Китка".

Първият ден на фестивала е посветен на българските шевици. За първи път в чужбина се организира подобна проява за популяризиране на българското везмо и неговото значение за фолклора. Специален гост е Диляна Курдова с представяне на книгата й „Размисли върху българската женска носия“. Пред по-широка аудитроия, включваща и канадци, танцуващи български хора, посещаващи Копривщенския събор, тя ще говори за символиката на българските шевици.

Във втория ден на „Канатица”, 22-ри септември, по случай Деня на независимостта на Република България ще се извие голямо българско хоро с всички участници и гости на фестивала, ще има празничен концерт и премиерно излъчване на филма „20 години български танци във Ванкувър”, разказващ за създаването, историята и духа на група „Китка”.

Същият ден в българската розова градина в престижния квартал Бърнаби ще има хоротека.

Във фестивала „Канатица”, Ванкувър 2023 ще вземат участие фолклорни групи от канадските градове Ванкувър, Торонто, Китченер, Калгари и Монреал, а от САЩ са заявили участие танцьори от Сан Диего, Лос Анджелис, Сан Франциско и Денвър. Очаква се на сцената да излязат около 150 участника. Театърът, в който ще е концерта е най-големият в Бърнаби и побира 600 седящи места.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: ВанкувърКанатица
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Участник преди 7 месеца
Хубава идея с лоша организация. Отново има специални състави с повече време и привилегии за сметка на други. Никаква организационна подкрепа за състави идващи от далече.
1
0
 
2
 
! Отговори
една жена преди 7 месеца
Много хубаво! Чудесна новина! Повече такива публикувайте!