Нощ/Пловдив се завръща през септември

За първи път изданието ще бъде в три вечери
Обновена: 25 май 2017 11:00 | 25 май 2017 10:55, Александър Попов
0
Нощ/Пловдив се завръща през септември
Австрийски културен павилион, куратор Урсула Мария Пробст. Снимка: Лина Кривошиева

Най-дългата нощ на Пловдив се завръща този септември за тринайсета поредна година. За първи път в три вечери – 15, 16, 17 септември.

Стартирало като "Нощ на музеите и галериите" през 2005 година по инициатива на Веселина и Катрин Сариеви, днес Нощ/Пловдив е съвкупност от множество местни, национални и международни проекти, разширяващи културната карта на града.

В последните години фестивалът събира аудитория между 40 и 60 хиляди души, като артистичните проекти са над 120 и са разположени на 60–70 локации в града под тепетата.

Тази година ораганизаторите ще избират от над 70 проектни предложения от всички сфери на изкуството – съвременно и традиционно визуално изкуство, театър, кино, съвременен танц, пърформнас и др.

Съдържанието през 2017-та ще бъде разпределено по традиция в тематични подпрограми: "Музеи, Галерии, Ателиета" – като за първи път ателиетата са акцентирани като равностойна част от програмата, за да може публиката да надникне свободно в тези специфични работни пространства на изкуството; "Град и Култура" – представя културното съдържание на читалища, театри, библиотеки, общностни и религиозни центрове, културни домове, кинозали; "Клуб и Музика" – представя алтернативните клубни пространства в града; "Публични пространства" пък работи за развитието на културната карта на Пловдив като представя артистични проекти в открити публични пространства; в "Малката Нощ" по традиция ще бъдат включени събития за най-младата и будна аудитория.

Специален акцент в Нощ/Пловдив тази година ще бъде програмата "Отворени изкуства" с мотото "Тук навсякъде". В нея организаторите в партньорство с някои от най-активните международни културни институти и посолства ще представят специална селекция на артистични проекти от Австрия, Франция, Израел, САЩ, Финландия, Испания, Индонезия, Южна Корея и България. За първа година фондация "Отворен изкуства" ще представи и артистичен проект част от международната мрежа за изкуство в публични пространства IN SITU, на която е член от есента на 2016 г. По случай 10 годишнината на фондацията в програмата очаквайте и специална юбилейна изложба, в която чрез инсталации, произведения на изкуството, видеа, снимки и архиви ще бъдат представени някой от най-интересните проекти, артисти и дейности от България и чужбина, работили с "Отворени изкуства" през последното десетилетие.

Повече подробности и детайли за цялата програма на Нощ/Пловдив ще бъдат разкрити съвсем скоро. 


0
Още по темата: ПловдивНощПловдив
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари