Напрежение в руската църква: Да се освещават или не ядрените оръжия?

Според свещенниците, това е неморално, но според патриарха е наложително
7 фев 2020 21:55, Нели Христова
136
Напрежение в руската църква: Да се освещават или не ядрените оръжия?
Снимка: БГНЕС

Руската православна църква е важна част от религиозния живот в Русия, а Владимир Путин я превърна и във важна част от всекидневния публичен живот.

Придобивайки повече власт, църквата се доближаваше все повече и повече до армията. Това означаваше само едно - публични ритуали за освещаването на оръжия. Но сега Руската православна църква иска да даде крачка назад и да спре благославянето на оръжията за масово разрушение. Най-вече ядрените бойни глави.

"Да благославяш оръжия не е свързано с традициите в Православната църква и няма връзка с нашите обреди", се твърди в предложението, публикувано на сайта на църквата, цитирано от Reuters. Според него, благославянето на оръжия, които убиват много хора, никак не е божествено.

Предложението ще бъде гласувано на 1 юни. Ала за да се случи нещо, патриарх Кирил, главата на Руската православна църква, трябва първо да го одобри. А това може би няма да се случи, тъй като патриарх Кирил има много позитивно отношение към ядрените оръжия.

"Всички ние трябва да помним онези, които помогнаха за създаването на руския ядрен щит, тъй като предотврати Третата световна война и спаси света от глобална катастрофа", казва той през 2007 година.

Но това не е първият път, в който Руската православна църква се опитва да се измъкне от освещаването на оръжия. През 2019 г. опитът за реформа е подобен: "Оръжията за масово унищожение и оръжията като цяло, не трябва да бъдат осветявани", пише епископ Сава в Telegram.

Същевременно освещаването е огромна част от съвременния руски публичен живот. Църквата освещава сгради, хора и събития, заедно с танкове, пушки, подводници и ядрени бойни глави.

Църквата не е монолитна и отдръпването й от благословението на ядрените оръжия представлява вътрешен разкол и противоречие с общественото й лице през последните години.

"Руската православна църква значително увеличи физическото си присъствие сред военните и ядрените научни общности", пишат от "Бюлетин на атомните учени", които отговарят и за часовникът, който отброява минутите до Деня на страшния съд.

"Свещениците дори надхвърлят уменията на старите съветски военни комисари, уверявайки новобранците, че няма нищо аморално в това да следват заповедите за изстрелване на ядрени ракети и защита на свещената родина“, допълват учените.

Желанието за промяна предизвиква и напрежение в църквата между свещенниците, които не искат да благославят оръжия и влиятелните духовни фигури, които са на страната на държавата.

"Само ядрените оръжия пазят Русия от поробване от Запада", казва през 2019 г. говорителят на църквата Всеволод Чаплин и добавя, че те са "ангелите хранители", които пазят Православната цивилизация. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
0
 
! Отговори
гошо преди 4 години
До дядомразАз също
82
1
 
15
 
! Отговори
Трайо преди 4 години
Що за глупост? Христос би ли осветил ядрени оръжия? И оттам- вие Негови служители ли сте или не?
81
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Червената УшанкаПравославната църква няма шеф бе,умнико,тя живее в демокрация още от зараждането на Хиристиянството,има патриарси,а Константинопол(Истанбул) е мястото където се заражда,а католическата църква е анатемосана,защото са грешници!
80
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
дедо ми мразе....и теб те измислиха ***.
79
11
 
3
 
! Отговори
дядомраз преди 4 години
Постоянно следя руски информационни сайтове но такава новина не съм срещал. Но даже и така да е ,не е ли освещаването на оръжията ,знамената и православното войнство много стара православна традиция още от византийско?
78
8
 
10
 
! Отговори
Червената Ушанка преди 4 години
БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА Е СОБСТВЕНОСТ НА РУСКАТА ЦЪРКВА. НАЙ-БОГАТА ИНСТИТУЦИЯ В БЪЛГАРИЯ Е БПЦ. ВСИЧКИТЕ ИМОТИ НА БПЦ СА САБСТВЕНОСТ НА РПЦ. ЗАТОВА РУСКИЯТ ПАТРИАРХ СЕ ДЪРЖЕШЕ КАТО ЧОРБАДЖИЯ КОГАТО ПОСЕТИ БЪЛГАРИЯ НЕПОКАНЕН. И ДОРИ СЕ НАПРАВИ НА ОБИДЕН И ДАЖЕ ЗАПЛАШИ.
77
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Дали да се освещават или не ядрените оръжия"Това не е дори дилема....това е психическо заболяване на рушката църква.
76
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Престанете да се заяждате непрекъснато с Русия!Това е подобно на антисемитизма през ВСВ,по нищо не се различва!Спрете нацизма!
75
13
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
До Улица Козяк ПръчовЛеле, а ти другарю съветски путинопитек и *** колко дълбокомислено нещо си написал...тц-тц-тц. Аз пък бих посъветвал другаря Джудже да ви спре рублите, да ви ограмоти, да се научите що е то пунктуация и тогава да ви пуска да тролите из българските сайтове.
74
11
 
14
 
! Отговори
Улица Козяк Пръчов преди 4 години
Нивото на антируските *** и техните последователи с паднало критично. Ако бях на мястото на Нейно Превъзходителство г-жа Мустафа бих засилила тези лентяи на село да си копат нивичките и да гледат кози защото от писане не разбират.
73
3
 
15
 
! Отговори
Цирк Раша преди 4 години
Защо ни занимавате с тази cкoтcка държава!? Там вече се кръстят пред икони с ликовете на Сталинист Путин, може да проверите в нета. Необолшевишка Русия е страната на малoумниците! 100 лв. = 3592 никому ненужни рубли.
72
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
.........вместо да бъде първа сила Европа.Плана Маршал с нищо не помага на Европа,напротив - заробва Европа завинаги и я ограбва.
71
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Именно Хитлер направи световна сила САЩ,като унищожи Европа,СССР и Англия също имат принос за това,но ако Хитлер не бе спрян,САЩ щеше да бъде разрушена и смазана,Хитлер е обявил война на САЩ и в плана му е влизал да бомбандира първо Ню Йорк,тъй,че пак на жертвите на СССР и спирането на нацистките войски,трябва да благодарите!Англия прави много грешен ход,като отказва антиХитлериска коалиция,предлагана от руснаците,така спомага за превръщането на Европа във васал на САЩ,вместо да бъде първа сил
70
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това няма нищо общо със здравия разум.
69
2
 
9
 
! Отговори
инж. Сата НАТО преди 4 години
Задължително трябва поп да ръси соплата по време на изстрелването, за здраве и берекет.
68
9
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
До ФактАбе дядо, ти си м a л о у м е н бе. Втората световна цяла Европа беше окупирана от Вермахта - Единствените които бяха с Хитлер са Япония, Италия и ние, България, макар, че не сме воювали реално с никоя европейска държава. И ако не бяха САЩ и Англия, сега тази изгнила държава на Путeka нямаше да я има, а Moсква щеше да е немски град
67
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Задължително трябва да се освещават ядрените оръжия за да не се взривят на руска територия.
66
3
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
До Един от ЮгСамо 140 милиона са, има си Google. По-малко са от един китайски град
65
4
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
Ебaxти болната нация...тц-тц-тц
64
6
 
8
 
! Отговори
Един от Юг преди 4 години
"Само ядрените оръжия пазят Русия от поробване от Запада"...На кой са му притрябвали 350 милиона алкохолици!Всичките им попове и патриарха са КГБ офицери, как няма да осветяват оръжия!Крепостните са толкова изперкали от алкохол че вярват на глупостите им!