БСП увеличава здравната вноска, за да ни е по-леко

Червени математици мъдрят как хем да вдигнат здравната вноска, хем да не се повиши осигурителната тежест за хората
7 май 2008 14:13,
30
БСП увеличава здравната вноска, за да ни е по-леко
Снимка: Булфото

Вицепремиерът Ивайло Калфин, който оглавява работната група от управляващата коалиция за реформа в здравеопазването, каза, че се уточнява откъде би могъл да дойде допълнителният ресурс за увеличаване на здравната вноска с два процента, без да се повиши осигурителната тежест за здравеопазването.

В момента Висшият съвет на БСП, ПГ на Коалиция за България, министри и заместник-министри обсъждат здравната реформа и реформата в МВР.

За размера на здравната вноска министърът на здравеопазването Евгений Желев каза, че е възможно вътрешно преразпределение на осигурителната система, без да се натоварват допълнително гражданите и работодателите с по-висок процент.

В момента за здравеопазване се отделят 4,2% от БВП.

"Говорихме само за това държавата да поеме тежестта като средствата от бюджета за здравеопазване се увеличат до 5% от БВП", каза Желев.

Той изрично подчерта, че в дискусията за размера на здравноосигурителната вноска не е приключила.

"Днешната препоръка на пленума засяга единствено увеличаване от страна на държавата от 3% на 6% на здравните вноски за деца и пенсионери". 

Евгений Желев предложи да отпадне условието приватизирани болнични заведения да запазят предмета си на дейност 15 години.

"Не е необходимо да се поставят условия за приватизация на здравни заведения като години", посочи той.

Министърът на здравеопазването каза, че преди да се пуснат частни здравноосигурителни фондове, в тях трябва да се приеме актуализираната здравна карта и да се въведе електронната система за контрол на Националната здравноосигурителна каса.

Той посочи, че такава система ще бъде факт през октомври-ноември
тази година.

Желев каза, че трябва да бъдат направени електронни здравни досиета на всички осигурени български граждани.

Министърът допълни, че ще бъдат внедрени и клинични пътеки за еднодневна хирургия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
0
 
! Отговори
Spas преди 15 години
България е на 102-о място, по качество на здравеопазването. След нас са афкиканските страни. Честито на спечелилите пуснете в google: World Health Organization's ranking
8
1
 
0
 
! Отговори
. преди 15 години
.
7
1
 
0
 
! Отговори
mimeto преди 15 години
Действа ли? Вие сами преценете.Преди месец си изкълчих глезена.След преглед в народната и мизерна болница "Пирогов", отидох при личната лекарка да ми даде болничен. Познайте-можела да ми даде само пет дни, но след като майка ми се намеси даде 7/това бил максимума за болнични от л.лекар/.Трябва да отбележа, че това е първият ми болничен откакто работя на тр.договор. Минаха тези 7дни,аз не можех да ходя и отново отидох при JP за болничен,без да съм запозната с процедурите. Оказа се,че бих могла да отида на комисия за продължаване на болничен, но това става в рамките на първия, за да може втория да се яви продължение.JP не сметна за нужно да ме осведоми и аз взех още 2 дни от платения си отпуск, намерих ортопед и той ми даде болничен за още 5 дни и ми предложи ако не се чуствм добре, да ме прати на комисия.Изводът:в тази държава имаме само задължения и права само ако знаем процедурата. А процедурите ги разучаваме самостоятелно.Господ да ни е на помощ и да не се разболяваме в тази държава.
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
(Евгений Желев предложи да отпадне условието приватизирани болнични заведения да запазят предмета си на дейност 15 години.) Ако няма условие да се запази предмета на дейност фактически те ликвидират болницата и сградата ще се ползва за хотели казина или друга стопанска дейност така хората в дадено населено място остават без болнична медицинска помощ и трябва да ходят в областните градове за да се лекуват.
5
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Това за осигуровките е за отвличане на вниманието! Ето за какво става дума:Евгений Желев предложи да отпадне условието приватизирани болнични заведения да запазят предмета си на дейност 15 години."Не е необходимо да се поставят условия за приватизация на здравни заведения като години", посочи той.
4
1
 
0
 
! Отговори
ivan_td преди 15 години
тия премъдри ПОЛИТИЧКОВЧЕТА, самогледат каква глупост да измислят та да събират повецхе пари от хората, та после по незнайни ПАРТИЙНИ ПЪТЕКИ да попадат в техните бездънни джобове. Защо не вземат да пренасочат акцизите от цигарите и други подобни стоки с доказано противоздравословно вличние върху здравето. Така хем доброволно тровещите се ще си плащат за удоволствието хем ще има повечко парици и за изгладнелилите ни политици.
3
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
URAAAAA shre plashtame poveche za da mogat bratqta *** da se lekuvat po dobre na nash grab.A kogato nie danakoplatcite uprem do lechenie da si go zaplashtame na korumpiranite lekari
2
1
 
0
 
! Отговори
medic преди 15 години
Явно бе несправедливо ,държавата да си прави оглушки и за пациентите ,които имат най-голяма необходимост/децата и особено възрастните/ и ползват в пъти повече медицински услуги да се заплаща в пъти по-малко и това да води до загуби за лекарите.Явно от БСП са се усетили че ги чакат по-сериозни протести и бързат по малко по-цивилизован начин да тушират напрежението..
1
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
БСП увеличава здравната вноска, за да ни е по-леко???или да краднат повечко преди да напуснат парламента