11 деца от Харманли в болница със салмонелоза

Всички са на възраст 4 години и са в една група в детска градина
7 юли 2008 09:48,
16
11 деца от Харманли в болница със салмонелоза
Децата са приети в болница, няма опасност за живота им. Снимка: Булфото

11 деца от Харманли са приети с диагноза салмонелоза в инфекциозно отделение на хасковската болница.

Всички са на възраст 4 години и са в една група в детска градина.

Състоянието им е стабилно.

Първите деца са постъпили в болницата в петък, останалите - през почивните дни. Резултатите от пробите ще станат известни днес.

От РИОКОЗ съобщиха, че вече са взети проби от храната на децата, кухненската среда и персонала на кухнята. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Louis Pasteur преди 15 години
Taiss, не се притеснявайте, няма да има никакви последствия щом детето е получило подходящата за състоянието му терапия своевременно. Разбираме, че не е изпадала в шоково състояние (поради високата температура, дехидратацията и тн.) нали ? Предполагам е така, и няма от какво да се притесняваш :) Повярвай ми. знам какво говоря ;) Скоро ще я нагушкаш и ще си спомниш какво ти е казвал стария Пастьор ;)
14
0
 
0
 
! Отговори
Taiss преди 15 години
Четири положителни резултата за бактерия Салмонела тип C са дали пробите от храни в харманлийската детска градина, чиито възпитаници бяха приети в инфекциозно отделение с вероятна диагноза салмонелоза, съобщава сайта haskovo.info. Положителен е и резултатът на човек от персонала, съобщиха днес главният епидемиолог в РИОКОЗ Хасково д-р Снежана Иванова. Проби са били взети от всички храни в кухнята, която обслужва 3 детски градини в Харманли. Тя е затворена и малчуганите са на суха храна, уточниха от здравната инспекция.Въпреки че епидемиолозите очакват утре резултата от още едно изследване, вече е почти сигурно, че става въпрос именно за салмонелоза. -----------Ето затова "прибързваме" и изследването което се очаква утре е предполагам това на племенницата ми, а майка ми и сестра ми са се паникьосали ужасно и не мога да ги успокоя, въпреки, че племенницата ми вече е добре, но просто не знаем, ако е било салмонелоза, какви могат да са последствията и дали, след като симптомите са отшумели е оздравяла напълно...
13
0
 
0
 
! Отговори
до родител от одз пр преди 15 години
Къде видя заключения ?...казвах на Taiss, че ако детето е болно от петък и е с ежедневно подобрение към вчера (вторник), то значи вече няма защо да се притеснява от микробиологичната находка. Дори да е положителен за салмонела резултат то токсикоинфекцията е овладяна, и са компенсирани нарушенията в хомеостазата и хемодинамиката причинени от нея.Но всичко това като хипотетично приемем че се касае за салмонелоза. И хипотетично приемем че децата са в стабилно състояние с подобрение, защото такива са данните. Просто исках да успокоя човека, че каквото и да е било, е минало, според информацията която четем...никъде няма заключения ;)
12
0
 
0
 
! Отговори
родитерот одз пролет преди 15 години
защо пребързвате с закрюченията си
11
0
 
0
 
! Отговори
Louis Pasteur преди 15 години
Ааа няма спор, не съм казал че няма истина в това което казваш...Аз също - здраве ти желая.
10
0
 
0
 
! Отговори
б. инспектор преди 15 години
Да от дистанция не се прилага адекватно лечение,но поне това съм научил от лекцийте преди 35г./ глава"хранителни отравяния"/Така ,че не искам спор по такъв въпрос,той е безмислен. Хайде със здраве.
9
0
 
0
 
! Отговори
Louis Pasteur преди 15 години
Е, предполага се че от петък досега детето е прегледано от специалист и му е назначено адекватно лечение. А антибиотиците не ги предписвай толкова бързо, зависи какво е обективното състояние на детето, но антибиотици се назначават обикновено при тежки септични форми. Главното е борбата срещу интоксикацията, електролитния дисбаланс, отклоненията в КАС и изобщо всички промени в хомеостазата и в хемодинамиката...по-скоро патогенетично отколкото етиотропно лечение ;)
8
0
 
0
 
! Отговори
бивш инспектор преди 15 години
ако действително е салмонела4защото тя протича с висока температура,трябва чрез клизми и промивки да се изхвърли погълнато и чак след това антибиотици.
7
0
 
0
 
! Отговори
Louis Pasteur преди 15 години
Желая бързо възстановяване на детенцето ви! А щом е болна от петък с постоянно подобрение досега (предполагам и се надявам, че е така), то не би трябвало се притеснявате, дори от положителен за салмонела микробиологичен резултат (който би трябвало да е готов и във вторник ако културално изследване е започнато в петък ;)
6
0
 
0
 
! Отговори
Taiss преди 15 години
Племенницата ми е в тази детска градина и в петък се разболя, вдигна температура 40 градуса и когато майка ми позвъни на "Бърза помощ" и казаха "г-жо случая не е за нас". Аз питам за кого е случая? Добре, че имаме най-страхотната лична лекарка, че дойде жената да я прегледа и веднага и назначи необходимото лечение и и взеха секрет за изследване, резултата от който ще е ясен в сряда, дано да е само някакъв летен грип.
5
0
 
0
 
! Отговори
Louis Pasteur преди 15 години
...тия заплати са подигравка за когото и да било, какво остава за лекари...аз просто казвах "Бог да пази децата" защото 2-те отговорни за този тип контрол институции не го правят ;)
4
0
 
0
 
! Отговори
пенсионер-инспектор преди 15 години
Да съгласен съм . Защо няма кандидати за инспекцията например във Бургас.защо са в намален състав и 6 инспектора отговарят за целия Бургаски окръг . Цял ден търчат в жегата. Има някой който и за тези пари си търсят друга работа. Няма кандидати.А и съкращават бройката. И за загиналите в РИОКОЗ Бургас-изкараха невинните виновни .Браво. ашколсун.
3
0
 
0
 
! Отговори
lila преди 15 години
ako nyama kontrol, tsyala Balgaria shte se prodriska! lekarite sa tezi, koito shte vi opazyat, a vie gi pluete. alchni bili! a znaete li s kakvi zaplati jiveyat...
2
0
 
0
 
! Отговори
Louis Pasteur преди 15 години
...защото контрола е оставен само в Неговите ръце. Инспекторите вярно получават 300 лв, но работа свършват за около 3...и не защото немогат или не искат, а защото при такива "условия" са поставени...откъде знам ли ? Едно птиченце ми каза...Shame to be Bulgarian!
1
0
 
1
 
! Отговори
пенсионер от инспекц преди 15 години
Сега видяхте ли защо РИОКОЗ трябва здраво да хапе .Ако я няма всички ще се подрискат. Повече пари в превенцията по-малко пари за лечение.Инспекторите са тези неуморни мравки които бдят за вашето здраве и получават заплата от 300лв. Евала на здравния министър . А това заболяване може да има смъртен изход!!!!