За водата, мечките и още нещо от Нона Караджова

Министърката с отчет за една година управление на МОСВ
19 юли 2010 15:00,
20
За водата, мечките и още нещо от Нона Караджова
Снимка: БГНЕС

Екомининстър Нона Караджова събра днес журналисти, за да направи подробен отчет на целите, реформите и резултатите през първата година от работата на екипа на министерството й. Тя открои няколко основни проблема:

2/3 от гражданите не събират боклука си разделно

Две трети от българите не събират боклука си разделно в специалните контейнери, за да бъде рециклиран.

Това сочи проучване, проведено през юли от ЕСТАТ по поръчка на МОСВ.

В МОСВ вече има Зелен телефон – (02) 9888205 за приемане на сигнали за замърсяване на околната среда, такива сигнали се получават и по електронен път.

Проучването показва също, че 9 от 10 българи са за въвеждане на общественополезен труд за нарушители на еконормите за околната среда.

Под общественополезен труд се разбира чистене на градинки, на междублокови пространства, на нерегламентирани сметища, санитарен труд в болници и социални заведения и др.

82% от хората у нас одобряват също замяната на полиетиленовите торбички за еднократна употреба с такива за многократно ползване или с биоразградими.

Най-сериозният екологичен проблем на населените места според българите е замърсеният въздух.

Сред основните екопроблеми за анкетираните са още застрашеният горски фонд, липсата на чистота в градовете и нерегламентираните сметища.

Изследването отчита и сравнително ниска информираност на гражданите за конкретните мерки, които се предприемат за подобряване и опазване на състоянието на природата.

Засилена контролна дейност на МОСВ и регионалните му структури

За изминалата година експертите на 16-те РИОСВ са проверили близо 14 хил. обекта и са издали близо 1000 акта на стойност 1.4 млн. лв., съобщи Караджова.

Проблеми във водния сектор

За решаването на проблемите във водния сектор са нужни 15-18 млрд. лева, заяви екоминистърът.

Още по темата

Средствата са необходими за подмяна на ВиК мрежата, за ремонт и изграждане на пречиствателни станции, за възстановяване на системата за напояване в страната, изграждането на диги и корекция на речни корита, посочи Караджова.

Възможностите за финансиране са няколко – от държавния бюджет, чрез повишаване цената на услугата или чрез отдаване на концесии, посочи екоминистърът, като добави, че най-добрият вариант ще бъде избран след обществени обсъждания.

Със Закона за водите, който ще бъде окончателно приет тази седмица, се ограничава строителството ВЕЦ-ове в защитени зони по Натура 2000, добави Караджова.

Проблемът с мечките

„Никой не знае колко мечки има у нас, разпределени основно в района на Смолянско, Рила и Централен Балкан. Едни казват 300, други 700 и това е големият проблем след поредния инцидент в Смолянско“, заяви Караджова.

Тя съобщи, че през есента започва ново преброяване на мечките в Смолянско чрез фотозаснемане и наблюдение на място.

Помощ за преброяването е предложил и министърът на земеделието и храните чрез работещите в горските стопанства.

„Ако преброяването установи, че броят им е по-голям от възможностите, които дава районът за тяхното изхранване, ще се предприемат мерки за тяхното разселване в други региони, включително в Европа, или за увеличаване на разрешените отстрели“, каза Нона Караджова. По думите й е възможна и комбинация от двете мерки.

Поне два сезона са необходими, за да е точно преброяването, посочи екоминистърът. Въпреки това още първите резултати ще бъдат взети предвид, за да се решат по-скоро проблемите в района.

Годишно се разрешава отстрел на до 10 мечки, от началото на годината са дадени седем разрешителни за отстрел, съобщи министър Караджова.

В Смолянско има поставени електропастири в районите с пчелини и животновъдни стопанства, които да ги защитават от мечки. Ускорена е и процедурата за обезщетения на пострадалите стопани, съобщи още Караджова.

По думите й има сигнали, че малки мечета са изхранвани от хората в селата. Това е неправилно, отбеляза екомиснистърът, тъй като така животните ще загубят страх и е възможно да създават проблеми в бъдеще.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
14
 
! Отговори
Калин преди 13 години
знам, че не изхвърлят и не е само това министерство.. хвърлят хартиени отпадъци в масовите контейнери ... в тази скупщина наречена бг администрация всичко е на хартия.. безчет административни звена нямат архив дори!а където имат лъжат .. е минал покрай архив, изисквания ..да си ги нямаме такива :)не може да им обесниш, че отпадъците се управляват.. че е е нужно въвеждане на системи за управление, модели на функциониране ..но те си обичат щата и ***... брака им е по общите кофи.
15
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пич, ти гледаш пред дома си, а що не идеш пред самото министерство да видиш как и стоварените за парлама цветни контейнери се изхвърлят наедно!И само *** ги тарашат разделно! По-голямото държи по-малкото за краката, докато то рови с главата надолу през тесния процеп. А ако си нямаш друга занимавка, може да щракнеш как и колко от самото ведомство изхвърлят разделно!
14
0
 
21
 
! Отговори
насаме с мечките преди 13 години
Да изпратим правителството да се пребори с мечките! В смисъл, да оставим правителството насаме с мечките.
13
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НА КАРАДЖОВА И ТРЯБВА ЕДИН МЕЧОК ДА Я ОПЪНЕ И ДА И ИЗЯДЕ БОСКИТЕ
12
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нонче,пий три бири и изяж едно шкембе чорба за изтрезняване,тогава плямпай на пресконференции...Не ставаш за министър, Ноне, но пък Бойко си няма по-добра...
11
1
 
21
 
! Отговори
Калин преди 13 години
за мечките се обърнете, към министерството на горите .. как опазват дивеча от бракониери, оголват цели участъци, все по рядко се срещат определени дървесни видове а дрънкат ... храстите били естествен прираст - ТОВА И ОТЧИТАТ? по скоро закрилят и укриват бракониерствата .. а *** мафия и суета!мечките тук таме били виновни!
10
1
 
27
 
! Отговори
aa преди 13 години
Не е възможно поцял ден да смучеш алкохол и да взимаш решения като министър!
9
1
 
23
 
! Отговори
Калин преди 13 години
тая министърка която в 21 век ми прави депа и сметища изобщо да не се изказва!нагла е!за какво разделно събираме ми говори тази? изхвърлям разделно впоследствие виждам как сметта се извозва депонира заедно!и това ми било министерство? и като говори за мечки.. а ми как министерство опазва ареала им.. за води пък да не говори изобщо!тровят и ни карат да плащаме, как пък решиха еко била водата?за прахта по улиците и фасадите? която трови и убива а обесняват пушачи!изобщо да ти се догади от такива!
8
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Предлагам да се създаде Главна дирекция "Мечки" към министерството на земеделието и горите или както сега се казва - очакван ефект стотина места за наши хора
7
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За водата, мечките и още нещо от Нона Караджова+++Дали това още нещо не е катеричките ?
6
2
 
23
 
! Отговори
тома неверни преди 13 години
боже,тази министърка е поредното недуразумение.кви контеинери,кви 5 лева.за какво разделно събиране на сметта говорим,след като контеинерите с различен звят се исипват в един камион???и наи върлите еколози престанаха да го правят.и всичката тази псевдо грижа за родната природа-на фона на безмилостното изсичане на природни резервати,поголовно бетониране на дивните плажове,поставяне на вретрогенератори на пътя на мигриращи птици,и т.н. и т.н.просто си плащат лешперите,на нужното място,необходимото
5
3
 
23
 
! Отговори
дърта чанта преди 13 години
Дъртата чанта що не вземе да пребори лично мечките, като им ходи на визитация? Хем ще отчита дейност хем ще знае колко мечки реално има!
4
1
 
23
 
! Отговори
Ей преди 13 години
Проблемите на България в областта на екологията не са описаните от министърката. Проблемите са: в повсеместната липса на ПСОВ; огромното замърсяване на цялата ни територия с найлони, пластмасови опаковки, автомобилни гуми, битови и др отпадъци; безвъзвратно загубените ни реки вкл. поречията им вследствие изгребването на инертни материали; неконтролираното от никого унищожаване на уникални гори и дървесни видове; хайдушкото избиване от ловци и бракониери на всичко което мърда; Бетонирането на чер
3
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не е зле Нона да си изказва трезвена...
2
1
 
29
 
! Отговори
Лифтън преди 13 години
Искам обяснение от г-жа Караджова, защо незаконните лифтове продължават да работят?Също и за строежите в защитени територии ... защо още не са съборени?
1
2
 
21
 
! Отговори
Калин преди 13 години
трябва да се знае, на ведомствен отчет в тази страна ВЯРА СЕ НЯМА!Манипулират!И когато ви говорят за резултати .. обърнете се, към слънцето..дали си е на мястото!