Витамин B забавя развитието на Алцхаймер

Нужни са още изследвания, които да докажат ролята му
9 сеп 2010 10:57,
0
Витамин B забавя развитието на Алцхаймер
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Големите дози витамин В могат да забавят два пъти процесите на атрофия на мозъка при възрастни хора, при които се наблюдават първите симптоми на болестта на Алцхаймер.

Специалистите напомнят, че намаленият обем на мозъчната тъкан е един от основните признаци за наличието на когнитивни нарушения и отслабване на познавателните способности. Процесът, съпроводен с краткотрайни загуби на памет и езикови затруднения, не може да бъде обяснен единствено със стареенето на организма и т.нар. старческа деменция.

Според авторите на проучването, ако се докаже ролята на витамин В за запазване на когнитивните функции на мозъка, това може да помогне за разработване на терапия, която да забави прогресирането на болестта.

Изследването, резултатите от което са публикувани в специализираното списание Public Library of Science One, обхванало 168 възрастни участници, всеки от които страдал от умерени когнитивни нарушения.

Половината от доброволците всекидневно получавали витамин B6 и B12 в дози, надвишаващи 300 пъти дневните препоръчителни. Другата половина от участниците получавала плацебо.

След две години изследователите измерили скоростта, с която се променя обемът на мозъчната тъкан при всеки един от участниците. Приема се, че при здравите хора над 60 години обемът на мозъка намалява с 0,5% на година, докато при болните от Алцхаймер размерът намалява с 2,5%.

Авторите на изследването допълват, че при доброволците, които всекидневно са приемали големи дози витамин В, процесът на атрофия на мозъка се забавил средно с 30%, а в някои случаи дори и наполовина, в сравнение с останалите участници, приемащи плацебо.

Определени витамини от група В, каквито са фолиевата киселина, витамини B6 и B12, контролират нивото на вещество, наречено хомоцистеин. Високото съдържание на хомоцистеин в кръвта корелира с ускорената мозъчна атрофия и появата на симптоми на Алцхаймер.

Според учените именно ефектът, който имат витамините от група В върху нивото на хомоцистеина, е от ключово значение за забавяне на дегенеративните процеси.

Необходими са допълнителни изследвания, които да докажат ролята на витамин В за запазване на обема на мозъка и на когнитивните възможности при хора в напреднала възраст, казва проф. Смит, един от ръководителите на проекта.

Още здравни новини

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: алцхаймервитамин В
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари