H1N1 и вирусът на птичия грип произвеждат опасни хибриди

Някои от тях са с повишена патогенност в сравнение с "родителите" им
Обновена: 1 мар 2011 17:16 | 1 мар 2011 17:16,
6
H1N1 и вирусът на птичия грип произвеждат опасни хибриди
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Вирусът на свинския грип H1N1 е съвместим с вируса на птичия грип H9N2, а двата вируса могат да доведат до производство на по-смъртоносни хибридни вируси, предупредиха китайски учени.

Учените създали 127 вируса хибриди, като смесили гени от H1N1 и от H9N2 в лабораторна среда. При изследвания с мишки осем от хибридните вируси се оказали по-болестотворни в сравнение с всеки от "родителите" им.

Главното послание е, че H1N1 може по някакъв начин да се комбинира с H9N2, за да създаде "поколение" хибридни вируси, заяви ръководителят на изследването Цзинхуа Лю от Китайския селскостопански университет в Пекин. Някои от тях са с повишена патогенност в сравнение с "родителите" им.

Лю и колегите му увериха, че съществува вероятност нови пандемични щамове да бъдат генерирани от комбинирането на грипните вируси H9N2 и H1N1/2009.

Осемте хибридни вируса предизвикали тежка форма на пневмония, отоци и кръвоизливи у заразени мишки. Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: птичи грипH1N1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
kurentzo lapas преди 13 години
ptichi virOs ptichi virOs :))
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
така и сега "без да искат" ще ги пуснат навън тези вируси като кажат че са се кръстосали сами във външна средаи ще ни продават нови ваксини,тамифлу и други препарати които ще бъдат пуснати в търговската мрежа или само ще им сменят името.тази година нещо неможаха да направят пачка покрай свинския грип и сега им е нужен нов.най добре е да направят *** грип дето заразява само брачедите :)
4
0
 
1
 
! Отговори
СЗО преди 13 години
Свършиха британските учени, та почнахме с китайските... нищо всички са ни ясни и ще им се смеем винаги от сърце!
3
0
 
3
 
! Отговори
наблюдател преди 13 години
Куш гриби...куш гриби...
2
1
 
5
 
! Отговори
V1A161T1A1 M1A1M1A1 преди 13 години
VE4E SI I PRIZNAVAT...SMESVAT I NI PUSKAT NOVI, O6TE PO STRA6NI VIRUSI...DO KOGA S EKSPERIMENTI BWRHU HORATA ???
1
1
 
5
 
! Отговори
СЗО преди 13 години
Трябва всеки да задели по $15 за ваксина и всичко ще е наред. Останаха ни много непродадени ваксини от предишния грип, които стават и за сегашния.