МЗ с мерки заради разпространението на коклюш

Ще се имунизират бременни и бебета от 6 месечна възраст
17
МЗ с мерки заради разпространението на коклюш
Снимка: БГНЕС

793 са регистрираните случаи на коклюш в страната към 5 май, съобщават от министерството на здравеопазването.

"Актуализацията на Имунизационния календар вече е факт. Наредбата бе обнародвана в Държавен вестник вчера, а аз издадох заповед, която е публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването, за въвеждане на временни противоепидемични мерки, включващи и създаване на организация за препоръчителна имунизация срещу коклюш на бременни жени в 27-36 гестационна седмица", посочи министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева в Министерския съвет.

С промените в календара е създадена възможност задължителната основна имунизация, включваща коклюш, както и задължителната основна имунизация срещу пневмококи, да се провеждат от навършване на 6-седмична възраст.

Имунизацията ще се извършва, както и досега, от общопрактикуващите лекари и във връзка с промените е изпратено указателно писмо до Регионалните здравни инспекции, Българския лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса.

Поетият пред премиера и обществото ангажимент за създаване на възможност и организация за имунизация на бременни жени, е изпълнен. В страната стартира имунизационна кампания за препоръчителна ваксинация срещу коклюш на бременни с документиран период на бременността в 27-36 гестационна седмица.

Имунизацията на бременни е еднократна, безплатна и е по желание, като ще се извършва в определени за целта имунизационни кабинети във всички 28 области на страната. За улеснение на гражданите „Информационно обслужване“ АД създаде интерактивна карта с посочени по области места за поставяне на ваксина и телефон за връзка, която е налична на Специализирания сайт „Плюс Мен“.

Регионалните здравни инспекции всеки понеделник ще изпращат в Министерството на здравеопазването информация за броя на извършените имунизации на бременни. Здравните инспекции, на които е съобщен случай на коклюш, ще извършват епидемиологично проучване и ще предписват необходимите противоепидемични мерки по отношение на болния, контактните му лица и външната среда.

При регистриране на случай на коклюш в организиран детски и ученически колектив да се засилят мерките по проветряване, влажно почистване и дезинфекция на повърхности и под, да се осигурят достатъчно количества течен сапун, подходящи биоциди за дезинфекция на ръце и салфетки за еднократна употреба за подсушаване на ръцете във всяко санитарно помещение, както и в тоалетните за всички деца и за персонала; да се провежда ежедневна проверка на деца и ученици за наличие на клинични симптоми за заразна болест, включващи наличие на хрема, кашлица, обрив и други, като детето/ученикът с проявени симптоми не се допуска в или се отстранява от детския/ученическия колектив, се допълва в заповедта. Посещение в детското заведение или в училище е възможно след предоставяне на медицински документ от лекар, че детето не е заразно болно.

Националният център по заразни и паразитни болести, регионалните здравни инспекции в София, Варна, Плевен, Пловдив и Стара Загора да организират възможността за извършване на лабораторна диагностика на заболели, определени като възможен или вероятен случай на коклюш, се допълва в документа.

Всички общопрактикуващи лекари да направят преглед на имунизационния статус на децата от пациентския си списък, подлежащи на имунизация и реимунизация срещу коклюш и да предприемат действия за своевременното им имунизиране при достигане на съответната възраст и без необосновано отлагане, се добавя в заповедта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: МЗкоклюшГаля Кондева
Още от Политика
Алиев към Радев: България е важен транзитен парньор
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
АК47 преди 1 седмица
Всички увреждания да са за сметка на това същество от снимката. Ако има деца и внуци ще им се връща на тях, за съжаление. Кога досега са удряли ваксини на бременни?! А тези бременни имат ли нещо в главата си?
13
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До предсказание Това от лудницата ли го пишеш? Не са ли ти вързали още ръцете в усмирителната риза?
12
1
 
5
 
! Отговори
предсказание преди 1 седмица
И ще дойде време ,когато учени и лекари ще бъдат гонени и линчувани ,като бясни кучета от хората по света.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ами защо не се върнат старите качествени ваксини, биеш веднъж и забравяш.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тая мома влезе в списъка за нула време. Браво.
9
1
 
10
 
! Отговори
Дами и Господа, преди 1 седмица
Запознайте се с най-новия клиент на Трибунала - Галя Кондева.
8
3
 
11
 
! Отговори
Заповед, преди 1 седмица
за увреда и убийство на бебета и бременни....Явно някой много ги мрази, а "лекарите" изпълняват безпрекословно.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Издали заповед - супер! Що не кажат в детските градини персонал има ли, който да провежда филтър и изобщо да му пука кой ходи болен, кой здрав! Персонал, който да чисти и дезинфекцира на често също няма! Само празни приказки!
6
3
 
12
 
! Отговори
Шивани преди 1 седмица
Сатаняги! Бог гледа,нещастни бели престилки!
5
2
 
12
 
! Отговори
Някоя си преди 1 седмица
Интересното е, че професорът обясни, че през 2012 г. също е имало епидемия от Коклюш в България. Тази въпросната година на никого не му беше насаждана паника! Никоя от моите приятелки, който родиха в същата година не им бяха поставяни ваксини и не бяха плашени от лекарите.
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Яко шисъмре
3
3
 
5
 
! Отговори
Който иска преди 1 седмица
Може да се зарази, на детските площадки публичните. И се почва борба с тази бактерия. После кажи че това не е бактериологично оръжие. Пренася се при допир.... Ковид 3 , прилепа е виновен. Няма кой друг. Даже сега няма никой виновен, даже и прилепа не е болен от коклюш, просто някой англичанин си е изтървал епруветката в центъра на София и готово.
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хареса ви да лапате от страха на хората, а?
1
2
 
16
 
! Отговори
Този костур преди 1 седмица
от снимката има ли деца?