Небалансираното хранене през бременността уврежда инсулиновото производство при плода

Смята се, че генът Hnf4a играе роля в развитието на панкреаса
Обновена: 10 мар 2011 15:26 | 10 мар 2011 15:17,
1
Небалансираното хранене през бременността уврежда инсулиновото производство при плода
Снимка: Reuters

Учени откриха механизъм, който обяснява защо неправилният хранителен режим по време на бременност повишава риска от развитие на диабет в по-напреднала възраст.

Небалансираното хранене на майката води до „заглушаване“ на ген, свързан с производството на инсулин при детето.

Смята се, че генът Hnf4a играе роля в развитието на панкреаса и производството на инсулин.

Учените констатират, че нездравословното хранене на бъдещата майка застрашава дългосрочното функциониране на гените на детето.

На експериментално ниво при дефицитно на протеини хранене се установяват високи нива на диабет тип 2 в поколението, пояснява д-р Сюзън Озан от Университета в Кеймбридж, ръководител на изследването. Оказва се, че генът Hnf4a се „заглушава“ или "изключва" с възрастта. Предполага се, че това е свързано с храненето на майката. "Отпадането" на гена води до риск от развитие на диабет.

Необходими са още изследвания, за да се установи дали храните с високо съдържание на мазнини или други небалансирани режими имат сходни последици, уточнява научният екип.

Диабет тип 2 често се свързва със затлъстяването, въпреки че няколко наследствени гени, също са свързани със заболяването.

Изследването е фокусирано върху така наречените епигенетични механизми, направляващи поведението на гените. Други изследвания показват, че  промените се предават на следващите поколения без изменения на ДНК.

„Чрез епигенетичната и молекулярната биология изследването разкрива как привидно незначителни промени в клетките в най-ранните етапи на развитие на плода оказват влияние по-късно върху здравето на възрастния индивид.“, казва биологът проф. Дъглас Кел.

 

Още любопитни здравни новини

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
дрън-дрън преди 13 години
Първо "предполага се" не значи, че се знае със сигурност. Много е удобно да се обвинят майките за болестите на децата в бъдеще. Второ доказано е че гадната соя, която се тъпче навсякъде смущава функцията на панкреаса. Що на напишете статия и по този въпрос?