Тревожността – преодолима чрез мозъчна стимулация със светлина

Един на всеки 4-ма души проявява склонност да изпитва пристъп на страх
Обновена: 15 мар 2011 15:43 | 15 мар 2011 15:42,
5
Тревожността – преодолима чрез мозъчна стимулация със светлина
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Прилагането на специфичен мозъчен механизъм, който неутрализира страха, разработиха учени от Станфордския университет в Калифорния.

Един на всеки 4-ма души проявява склонност да изпитва пристъп на страх и тревожност в определени моменти с достатъчно висок интензитет, за да бъде класифицирано състоянието като психично разстройство.

Тревожността може да нанесе сериозни щети на качеството на живот. Част от засегнатите страдат от редовни пристъпи на паника и симптоми като изпотяване, повишена сърдечна честота и дискомфорт в областта на стомаха.

Учените откриват схема за стимулиране на мозъка в рамките на структурата на сивото вещество, с помощта на което се преодолява чувството на страх.

Изследванията показват, че задействането на този механизъм чрез импулси от светлина увеличава готовността за поемане на рискове.

„Резултатите показват възможност за подобряване на методите за контролиране на психичните разстройства, тъй като човешкият мозък е структуриран по същия начин“, заявява психиатърът проф. Карл Дейсрот.

Екипът от учени успява да определи явлението чрез използването на технология, наречена "оптогенетикс" – нервните клетки са фоточувствителни, така че техните действия могат да се „включват“ или „изключват“ при различни дължини на светлинните вълни. Изследователите ги насочват към амигдалата и установяват драматични промени в поведението на респондентите.


Още здравни новини

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
2
 
! Отговори
Според зависи! преди 13 години
Страх! Някой път си e основателна причината за страха. Това не те прави психически неуравновесен. Но, ако безпокойството и страха са, без видима причина, това вече не е добре.
4
0
 
1
 
! Отговори
галактика преди 13 години
До колкото знам хипофизната жлеза работи само на светлина, от там предава команди на щитовидната жлеза и така по веригата за производството на редица хормони ---- Та това за светлината май не е нищо ново на тези учени ---- Не се изхвърлям съвсем категорично, но в общи линии нещата май стоят така
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
аз предпочитам да ме стимулират със спокоен живот , добра заплата и работаиначе колкото и да ми свети тая лампа резултата ще е нулев
2
1
 
2
 
! Отговори
спокоен преди 13 години
Не им вярвам на тия,,учени,, какво ли още са измислили,за промиване на мозъци......
1
1
 
3
 
! Отговори
споко преди 13 години
Тези на снимката са получили стимулация повече от необходимата, личи им.