Заглушават зова на яйцеклетката към сперматозоида

Американските учени разработват ново нехормонално хапче
Обновена: 18 мар 2011 08:53 | 18 мар 2011 07:16,
21
Заглушават зова на яйцеклетката към сперматозоида
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Американски учени направиха откритие, което дава надежди да бъде създадено контрацептивно хапче без хормони, съобщи Daily mail.

Те проследили сигнала на привличането между яйцеклетката и сперматозоида. Това означава, че може да бъде разработено нехормонално контрацептивно средство, което да го изключва. Хормонът прогестерон, освобождаван от готовата за оплождане яйцеклетка, действа като призив за сперматозоидите.

Електрическият ток, който осигурява движението им се засилва и опашките им стават по-бързи. Лабораторните експерименти на учени от университета на Калифорния в Сан Франциско с миша и човешка сперма показаха, че химикал, наречен CatSper, причинява процеса чрез внезапен прилив на калций в сперматозоида.

Така ще бъде възможно  да се създадено нехормонално хапче, което да предотвратява движението и да пречи на спермата да достига до яйцеклетката.

Макар и хормоналните контрацептиви да дадоха за първи път сексуална свобода на жените, те имат опасни странични ефекти, като увеличен риск от тромби, високо кръвно налягане, рак на гърдата. Те действат с хормони, с които се потиска овулацията. Сегашните хормонални контрацептивни средства са много по-безопасни, но и те увеличават риска от някои видове рак и от сърдечносъдови заболявания.

Опитите за създаване на контрацептив за мъже се съсредоточават върху блокери на калциевите канали. Без прилив на калциеви йони, сперматозоидите губят енергия и не успяват да проникнат в яйцеклетката дори и да са до нея. Новото откритие дава възможност да се въздейства върху взаимодействието на сперматозоидите и яйцеклетката чрез калциевия механизъм.

Това няма да се отрази върху мъжките хормони, за разлика от хормоналните препарати.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: контрацепция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По-голяма глупост от това не бях чела скоро! CatSper e протеин в опашката на сперматозоидите, който наистина спомага за транспорта на калций вътре в клетката, но не е ХИМИКАЛ! Освен това до този момент за много биохимични съединения се е демонстрирало ИН ВИТРО, че стимулират движението на опашката и покачват вътреклетъчните нива на калций (най-вече hyaluronuc acid), но това далеч не значи, че са единствените такива и са подходящи за контрацепция!
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Голямо откритие. Сега може да ползваме един стар трик. В черешовите градини се поставят уловки за пеперуди които излъчват миризма на цъфнали черешови цветове. По аналогия във вулвата могат да се поставят няколко капана за сперматозоиди. Безвредно и 100% гаранция срещу нежелана бременност.
17
2
 
8
 
! Отговори
БСП-мангаловъди преди 13 години
А за все пак някак си родили те се е измислено хапчето КОМУНИЗЪМ - друго велико еврейско откритие .!!!
16
4
 
8
 
! Отговори
Чебуратор преди 13 години
И к'во? Все едно няма други начини за справяне с популацията?Идеята тук е по-скоро да дадат още повече свободия на йобането, разбирай - проституцията в глобален и локален мащаб.Остава, естествено, да преборят AIDS и разните там други STD-та и света ще заприлича на един голям бардак -- в което няма лошо :-)
15
1
 
3
 
! Отговори
до № 9 преди 13 години
Не става, пич, виж, кво казват- свършвала храната в света- много китаец, бразилец, индиец, кофти ставало, не щат народ.
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Така ще бъде възможно да се създадено"Ко речи?
13
1
 
18
 
! Отговори
гоци боци преди 13 години
След Фукушима опашчиците съвсем ще се обездвижат а след Белене ще изчезнат.
12
4
 
3
 
! Отговори
до номер 5 преди 13 години
Така е, от американците никакви учени не стават! Не е ли си Британските учени да го открият...
11
0
 
15
 
! Отговори
h преди 13 години
И... накрая девойката не може да забременее, момчето от мерак да изглежда силно, стерилно от всякакви анаболи... и... то... деца... я има я няма... я здрави или вече с ред проблеми... абе...
10
1
 
12
 
! Отговори
ввв преди 13 години
По добре да разработят още по финни презервативи.
9
3
 
25
 
! Отговори
българин преди 13 години
Специално разработено за българските ***.
8
11
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вместо да създадат икономически и социални условия хората да не се притесняват от още едно дете, те се чудят как да намалят човешката популация...
7
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тия направо им спреха тока на сперматозоидите...
6
14
 
28
 
! Отговори
Гинка преди 13 години
Праскайте се като мене само одзат,не ви трябват хапчета-вредни са.
5
2
 
41
 
! Отговори
Джераси преди 13 години
Хапчетата анти-бебе най бързия начин за унищожаването на бялата раса.!
4
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И както много често става с новите изобретения , после а няма да имаш децаа , а нещо ще се увредиш, а ще почне да ти расте пъп от ухото , да им пикам на ученоста на американците само с простотии се занимават и си играят на богове.
3
1
 
40
 
! Отговори
$ преди 13 години
"Електрическият ток, който осигурява движението им се засилва и опашките им стават по-бързи."...........А аз се чудя защо като свърша, все едно ме е треснал ток.
2
1
 
20
 
! Отговори
Stammer преди 13 години
"ново нехоромнално хапче"-Добро утро, Dnes.bg!!!;)))
1
6
 
38
 
! Отговори
georgi44 преди 13 години
А може просто да си ползват презервативи..