Броят на децата с диабет у нас расте

В Пловдив откриха център за страдащите от болестта малчугани
Обновена: 2 апр 2011 15:30 | 2 апр 2011 15:20,
50
Броят на децата с диабет у нас расте
Снимка: архив Булфото

Броят на децата с диабет в България се увеличава, сочи проучване на български ендокринолози. За да се помогне на страдащите малчугани от захарна болест и техните родители, в Пловдив се откри първият в страната Национален център за деца с диабет.

Мартин е на 4 годинки и страда от захарна болест. Заради заболяването си всеки ден спазва строг хранителен режим, не яде лакомства и е принуден да търпи поставянето на животоподдържащия медикамент инсулин по 4 пъти на ден.

„Обяснявам му като на голям човек, че трябва да се поставя инсулин, за да е здрав”, разказа пред Dnes.bg майката на Мартин – Илона Джевизова. Налага се целодневно наблюдение над детето, за да не получи припадък. Храната се дава 6 пъти на ден в точно определени часове, лекарството също се приема по график. 

Мечтата на Мартин е да порасне голям и да работи. "Обичам да играя и да карам колело”, споделя малкия Мартин. Момчето и майка му всеки ден ще посещават Центъра за деца, болни от диабет в Пловдив. 

Децата, страдащи от захарна болест, трябва да се движат и да играят повече. Затова в центъра е изграден фитнес с детски уреди и специали зали за игра и занимания.

„На разположение на пациентите от цялата страна ще бъдат лекари – ендокринолози и медицински сестри, които ще се грижат за болните деца и младежи напълно безплатно.”, каза пред Dnes.bg председателят на Националната асоциация на децата с диабет Елисавета Котева.  Тук полза имат и родителите, на които също научават повече за заболяването. 

„Само в детската клиника в Пловдив всяка година се откриват около 50 нови случая на деца, болни от диабет.”, разказва детският ендокринолог доц. Нарцис Калева. Тя си спомня, че когато е била студентка, в града под тепетата е имало само едно дете със захарна болест. Причината за ръстът на заболеваемостта е предаването по генетичен път на диабета.

Надеждата на ендокринолозите е скоро да бъде открито лекарство,  което няма да позволи болестта да се предава наследствено. В целия свят от диабет страдат 350 милиона души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: диабетдеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От липса на търчане и пакостливост ще да е - само пред компютъра не става трябва и малко ожулени колена .
10
0
 
26
 
! Отговори
gav преди 13 години
Не пожелавам на никого да страда от тази болест, най-малкото на децата. Съчувствам им искрено, тъй като и аз страдам от същото заболяване. И независимо от коментарите по-долу ще кажа, че този център е добра новина. Дано има повече такива центрове, пък дай, Боже, да няма пациенти за тях.
9
7
 
6
 
! Отговори
Политиците преди 13 години
Със сигурност Бойко е виновен за диабета на дядо ми, както и комунистите- заразили са храната с диабетни бацили, евреите му масонски
8
2
 
9
 
! Отговори
до 5 преди 13 години
Много ниско качество на живот.Жертвите са всички ,но най-вече децата и възрастните.Държавата е абдикирала от най-важните си регулаторни функции.Не се знае какво има в храната,водата,въздуха.Няма адекватно здравеопазване. властимащите искат да акумулират средства отвсякъде.монополите са под закрила,помпайки цените на горе,а качеството на услугите и стоките (вкл.храната)-ужасно.Как верно да не ги разстеля човек?Смърт,смърт и пак смърт за палачите на родината!!!
7
11
 
6
 
! Отговори
Диабета не е болест преди 13 години
Диабета е състояние- функционално нарушение, а не болест. Дължи се на прекомерната консумация на фруктоза- "полезната" плодова захар, която между другото я има в бялата захар (50% от нея)
6
16
 
2
 
! Отговори
Цецо Наглецо преди 13 години
Сега,Тиквата като построи магистрали,щерките ви ще извършват физически труд върху турските ТИРаджии,а синовете им ще им сервират в краймагистралните заведения и няма да боледуват от Захар!!!
5
2
 
19
 
! Отговори
до 3 преди 13 години
не е странно - и аз много пътил съм искал да зема един АК47 и да стрелям на месо в парламента ама почти винаги е празно :X
4
1
 
12
 
! Отговори
ужас преди 13 години
това е ужасна болест. Дано има повече такива центрове като в Пловдив
3
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Може да ви се види малко странно от един мъж на 36 години,но по някога ми иде да хвана един автомат и да изпълня присъдите на народа срещу мръсната шайка престъпници в парламента и около него.
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нормално при спортната ни база, наличието на компютри и интернет и качеството на храните ни. Абсолютно очаквано е.
1
1
 
9
 
! Отговори
boza преди 13 години
E taja novina beshe kato kapak na vsichko za dnes ---pri tezi mizerni uslovija za zhiveene ,kavo iskate ----Supermeni li da se razhdat?!