Тръгва система за лекарски грешки до края на 2011

Лекари ще дебнат колеги и ще ги клепат анонимно пред БЛС
17 апр 2011 20:14,
66
Тръгва система за лекарски грешки до края на 2011
Снимка: Булфото

До края на 2011 година ще бъде създадена национална система за оповестяване на трудните за диагностика и лечение случаи.

Това съобщи председателят на Български лекарски съюз Цветан Райчинов по време на 52-я извънреден събор на медиците в Радва.

Медицински анализатори, а не информатори ще следят за лекарските грешки, решиха медиците по време на националния лекарски форум.

След като здравният министър Стефан Константинов разкритикува предложението за създаване на длъжност „лекарски информатор" и го определи като глупост, членовете на събора приеха контрола върху такъв тип случаи да се осъществява от медицински лица.

Те ще следят за лекарски неблагополучия, след което ще предават информацията в лекарския съюз, който ще има координираща функция, съобщи Дарик.

Цветан Райчинов обясни, че подадената информация от анализаторите ще бъде анонимна, а целта е да се избегнат инцидентите.

„Така ще имаме база данни, в името на сигурността на пациентите, а събраният опит ще бъде полезен и за здравните работници в борбата им с лекарските грешки. Тук не става дума за доносници, а анализатори", каза още председателят на лекарската колегия.

Системата трябва да прерасне в национална до края на тази година. А идеята за създаването й е на д-р Милан Миланов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
1
 
! Отговори
:) преди 13 години
Ще се открива 6-то управление на БЛСха-ха!
65
0
 
1
 
! Отговори
:) преди 13 години
Ще се открива 6-то управление на БЛСха-ха!
64
3
 
4
 
! Отговори
crus преди 13 години
квото и да е гарван гарваново око не вади ....
63
0
 
11
 
! Отговори
мед сестра преди 13 години
Браво те и така не се търпят един друг сега официално ще се клеветят .Браво Бойко и компания окончателно се връщаме 40 години назад и 50 в страни ЕВАЛА.Така ще се решат всички проблеми в червивото ни здравеопазване.
62
0
 
7
 
! Отговори
До Защото преди 13 години
Защото цълвул като отидеш на лекар никой не ти свята кръвното на интеграли.***!
61
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вече официално сме тоталитарен режим. Браво Бойко. Малоумно стадо най- лесно се ръководи. Тамън се надигне някое съсловие и веднага простолюдието (башибозука) се настройва срещу него. А башибозука един лев не е дал през живота си за образование ама веднага скача как може другия да взима повече от него- е тва е комунизъма в чист вид.
60
8
 
2
 
! Отговори
защо преди 13 години
Пардон, грешка! Взимат се оценките по химия и биология, а не физика.
59
9
 
4
 
! Отговори
защо преди 13 години
Имам въпрос. Защо, за да станеш лекар никой не ти взима оценките от основното образование? Взимат се само оценките по химия и физика. За да станеш мед. сестра се взима балът от средното образование. По каква логика може да си двойкаджия по останалите предмети - да не знаеш български, физика, математика и да станеш лекар? Защо не се взима под внимание и математиката, защото много лабораторни резултати след това се изчислявата по специални формули?
58
6
 
18
 
! Отговори
Zemevladelec преди 13 години
А защо не се казва как се взимат лекарски дипломи в България и че изпитите са на най-ниско ниво ? Лекарите ни се учат в практиката !
57
3
 
10
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 13 години
Те лекарите и без това където седнат и станат се плюят,сега поне процеса ще се узакони и урегулира.Остава само да се създаде картотека,като при ДС.
56
1
 
5
 
! Отговори
wood преди 13 години
Както всички закони в България...ще тръгне и след това ще спре. Едва ли някое правителство ще си сложи таралеж в гащите в такава крехка сфера като здравеопазването. Където всеки ден има по някоя издънка.
55
0
 
15
 
! Отговори
Бацко преди 13 години
На медицински форум един американски лекар се жалва на свой колега от България: - Ние лекуваме пациента за едно, а той вземе, че си отиде от друго заболяване. Много неприятна история.Българският доктор му отговаря: - При нас такова нещо не може да се случи. От каквото ги лекуваме, от това си умират...
54
0
 
12
 
! Отговори
дядо преди 13 години
пак създаваме "тайни агенти"
53
0
 
12
 
! Отговори
глупост преди 13 години
Що за глупост е това?! Нормалното е да се прави база с добрите практики, за да служи за пример на подражание.
52
0
 
16
 
! Отговори
АБСУРД преди 13 години
Много ми е интересно как един лекар ще дава оценка за работата на всички лекари в дадена болница-той не може в детайли да знае състоянието на всеки болен ,нито има знания за всяка една специалност.Как напр.един дерматолог ще съди за работата на хирург или педиатър за невролог-единият гледа деца , а другият възрастни хора с инсулти.НЯМА ВСЕЗНАЕЩ ЛЕКАР.ТОВА Е ПЪЛНА ГЛУПОСТ!!!!!
51
1
 
11
 
! Отговори
Чичо Ви доктор преди 13 години
,,Не прегледал-не сгрешил."Чиста работа!Големия проблем на лекарите в БЪЛГАРИЯ Е ,ЧЕ НА ВСЯКА ЦЕНА ИСКАТ ДА ПРЕГЛЕЖДАТ И ЛЕКУВАТ ПАЦИЕНТИТЕ СИ!Което е доста глупаво,защото нито са ги съветвали да вземат трудни кредити,нито им е ясно какво им ражда всеки момент болния мозък.Сега за повечето от тях търсенето на работа извън България става приоритет.
50
14
 
7
 
! Отговори
ззз преди 13 години
Ще се научат търгашите да носат отговорност !
49
3
 
8
 
! Отговори
хит преди 13 години
хахахаххахаа .....абе това е практика в системата на МВР бе.ААААА да верно ,че лекарите поедно време искаха да ги прибира оня брокер.Сега им пуснете по едни докладни в края на смяната и отчитане на проходите при по висшестоящ.А на полицейско лекарския банкет пийте бавно,оглеждайте се ,а на следващия ден изчукайте жената на този с когото сте пили и после беж при началника да го наклепате рогача.На който му е позната схемата да гласува с +
48
14
 
7
 
! Отговори
Лекар преди 13 години
Убийците с бяли престилки са мафия.....
47
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Добро утро Чочо 30,Мона 31,Русенец 32,*** 34,Севда 35,Дани 36.Как мина дежурството,заработихте ли по някой сребърник?