Над 30 са доброволно дарените проби от стволови клетки

Национална програма дава на майките право на безплатни процедури
Обновена: 17 май 2011 13:36 | 17 май 2011 13:26,
2
Над 30 са доброволно дарените проби от стволови клетки
Снимка: Архив Булфото

Над 30 проби на доброволно дарени стволови клетки от кръв от пъпна връв са събрани вече от Университетската АГ болница „Майчин дом” и предоставени за обработка, тестване и съхранение в Националната публична банка за стволови клетки в УМБАЛ ”Александровска”.

Още по темата

Това е резултатът до момента от съвместната дейност между УМБАЛ „Александровска болница“ и СБАЛАГ "Майчин дом", по "Националната програма за развитие на трансплантацията на стволови клетки в Република България 2007–2013 г."

В рамките на програмата майките доброволно даряват кръвта от пъпна връв, без да заплащат за процедурата.

По този начин освен за нуждите на своите деца, те даряват безвъзмездно стволови клетки и за пациенти, при които са налице медицински причини за извършване на алогенна трансплантация на хемопоетични стволови клетки.

Доброволно даряване на стволови клетки ще помага на деца с онкохематологични проблеми.

Процедурата по даряване е следната: всяка родилка, желаеща да стане доброволен донор, подписва информирано съгласие и получава информация за какво могат да бъдат използвани стволовите клетки, какви заболявания могат да се лекуват.

Надеждността на всеки донор е гарантирана, защото преди това от майката се вземат проби за изследвания на СПИН, сифилис, хепатити и други бактериални и вирусни инфекции. Тъй като дарените стволови клетки са предназначени за алогенна трансплантация се прави и HLA – типизиране (за съвместимост).

„Колкото по-голяма е банката, толкова по-голяма е вероятността да се намери подходящ донор за нуждаещ се пациент. Затова не само вземането на материал, а психологическата дейност, свързана с убеждаването на майките е особено важна“, коментира акушере-гинекологът д-р Мария Атанасова, която работи по програмата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дааааааааааааааааа има само бизнес интереси.
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Коментирайте хора, тук няма политика...