Шамарът – все още предпочитано средство за възпитание

Психолозите алармират, че физическите наказания увреждат психиката на децата
Обновена: 1 юли 2011 22:30 | 1 юли 2011 22:30,
96
Шамарът – все още предпочитано средство за възпитание
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Повечето родители наказват децата с шамари и считат това за абсолютно нормално, съобщи Medicalexpress.
Изводът е направен въз основа на проучване след 37 родители от различни етнически и социални групи. В продължение на шест седмици доброволците записвали общуването с децата  си.

Оказва се, че голяма част от родителите са убедени в ефективността на шамарите и не се притесняват да признаят, че ги употребяват като наказание. При това го правят редовно и без сериозни причини.

На един от записите майка шляпнала 11 пъти детето си, защото то се скарало със сестра си. В друг случай баща ударил сина си, тъй като обърнал страницата на книгата, която му четял, без разрешението му.

От записите става ясно и това, че децата реагират по различен начин на този вид „наказание”. Повечето започват да плачат, някои обаче не демонстрират никаква реакция.

Според психолозите децата, които редовно са подложени на физическо наказание са по-склонни към агресия към други деца, а по-късно и към възрастните.

При тях по-често се наблюдават поведенчески проблеми, като повишена тревожност, депресия и склонност към насилие.

Това е първото по рода си проучване с анализ на реални ситуации. Предишните изследвания са се базирали не на наблюдения, а на запитване към родителите дали удрят децата си, и на малките – как се чувстват след това.

По-рано направено изследване по въпроса е показало, че от 70 до 90% от родителите в цял свят удрят шамари на децата си.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още по темата: децашамари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ахахахахаахах, неее не мога да спра да се смея, много яко брат..
37
10
 
24
 
! Отговори
Онанимен преди 12 години
Боят е добро педагогическо средство, но с него не трябва да се прекалява! Ако видим че детето губи съзнание, трябва да спрем и да го свестим с кофа вода! - Ярослав Хашек
36
15
 
5
 
! Отговори
До 34 преди 12 години
Ти за спорт, упоритост, успех, насърчаване, борбеност, лидерски качества и т.н. да си чувал!? Утре синът ми ще мачка твоя и бъди сигурен, че твоето ще е по-склонно да стане "*** податливо", а не моето. Твоето ще го сочат и ще викат, че е гледано от две майки и две баби. :)) Такива мухльовци създавате слабите и духовно осакатените мъже. Сега и казарма няма да ги сблъска с жестоката действителност в живота и ставалт лигочи, на които и жените им да даже се плющят с "агресивния" комшия.
35
3
 
8
 
! Отговори
маваши в главата преди 12 години
Това с шамара е отживелица. Кажи му, че няма да му дадеш пари за водка с канабис и то ще трепне. Има поразяващ ефект. Гали го с перце и се надявай, че няма да стане гей или лигоч. Пък и трябва да му се покаже какво го очаква в живота и да е подготвено на какво и с какво да отвръща. Ще е кофти да го бият в градината и да няма тренинга да носи и да връща на токаците. Нали виждам, че всяко второ е "батман" и бътят юмруци. Кофти е детет ти да е жертва и да е разочаровано от реалната обстановка навън
34
4
 
18
 
! Отговори
Майко мила ... преди 12 години
Още един абориген. Щял да си учи детето да носи на бой, а ? Най вероятно ще сътвориш поредното дете с девиации, което почти сигурно ще стане гей. Справка в психиатричните проучвания през годините. Ама то пък, четенето не ти е любимо, нали ? Номера е да си избиваш дълбоко насадените комплекси от нещастното ти детство. На *** не трябва да се разрешава да имат деца. Цинично е, но е правилно.
33
23
 
10
 
! Отговори
вълкопор преди 12 години
*** на всички лицемери! Ще бия детето си, ще го научи да носи на бой и после да се бие, и да побеждава!
32
13
 
7
 
! Отговори
123 преди 12 години
В протчите на цар Соломон (част от стария завет) е писано: "...който жали тоягата, мрази сина си"
31
5
 
7
 
! Отговори
... преди 12 години
Боят наистина не е правилното решение,но това не означава ако веднъж, когато детето е направило голямо беля и после му ударят 2-3 шамара, това не означав, че родирелите са побойници !
30
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много първобитници са писали тук. В някои държави могат да ти вземат детето, ако веднъж го удариш, тук *** си смилат децата, а на улицата им плющят шамари, все едно е най - нормалното нещо. Те възприемат модела и стават същите *** като родителите си. Е, тва е цикълът. "Според психолозите децата, които редовно са подложени на физическо наказание са по-склонни към агресия към други деца, а по-късно и към възрастните." - А това между другото е много вярно.
29
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Според психолозите,а според мен , това си е в реда на нещата ,стига да не се прекалява за щяло и не щяло,аз съм изял един шамар през живота си, но промени живота ми
28
6
 
22
 
! Отговори
Спокоен преди 12 години
Кръстниците ни имат син на 10 години. Шамаросваха го здраво. Че си беше буйно дене е факт, но в момента хлапето посещава психолог два пъти седмично. Често мисли за смъртта. Да повторя - десетгодишно дете ! А вие, феновете на `здравата ръка` , при следващия шамар се замислете.
27
0
 
8
 
! Отговори
Русенец до 19 преди 12 години
Не си чувал драги, защото не се даваше гласност. Присъствал съм като неутрален очевидец как един счупи от бой двама милиционера. Говоря ти за 1988 година. В русенския парк на младежта. Точно за 5 секунди и двамата бяха в несвяст. Вярно, че после де що имаше очевидци се изнесохме с крайцерска скорост защото как да е сигурен човек, че няма да го набедят.
26
9
 
23
 
! Отговори
Свиреп преди 12 години
Господи, чета и съм изумен колко много болни мозъци има из коментарника. Ама това било, онова било, но оправдания за шамари над деца намират. Какво се е случвало с вас в детството ви ?!?! Що за диви *** са ви отгледали и предали семейния модел на агресия над дете ?! Давате ли си сметка, че осакатявате децата си ? Че те ще израснат същите луди комплексари като вас ?! Варвари - как ще упражнявате агресия над дете бе !!! Че и оправдания намират ... жалки, болни хора !
25
4
 
11
 
! Отговори
Дам преди 12 години
От шамара до шамар има огромно разстояние. Едно е плясване по ръчичката ,след като е малко и не разбира от дума да не бърка по контактите или да не пуска постоянно водата в тоалетната и то защото най- вече има опасност за живота и здравето му. Съвсем друго да му удариш шамар по лицето заради това ,че ти е обърнало страницата на книгата....Има деца ,които с говор не можеш да ги убедиш в нищо ,то просто трябва да опита ...да се опари , да бръкне дето не трябва... Има и такива които и дума им стига
24
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз не знам за животно, което да си бие малките...
23
10
 
27
 
! Отговори
учен преди 12 години
По универсално средство от шамара не е измислено!!! Може да те заболи устата от напътствия , а то си знае своето , а след шамара влиза веднага в час!!!
22
12
 
8
 
! Отговори
Педагог преди 12 години
Може и трябва. но по малко. Отнася се и за жената, и за децата. Основно по дупето. Не на голо, защото разсейва.
21
1
 
12
 
! Отговори
един преди 12 години
Пичове, може да се разберат много значения под думата шамар! има шамар от жена примерно тя е тръгнала с друг също се отнася и за мъжа когато тръгва с друга особено ако са омъжени това е много голям шамар за жената която е била до него има и детски шамари които аз не използвам едно дете е винаги добре да се възпитава с думи малко трудно но става това е най доброто възпитание! също и шамар от шефа който е обещал някакви бонуси към заплатата но работника останал само с заплатата банките също удрят мнoго големи шамари при една утвърдена лихва но впоследствие лихвата се качва многократно!
20
6
 
12
 
! Отговори
tony scout преди 12 години
Ял съм шамари, но не съм се давал в училище, не съм и нападал някой , мисля си че съм израснал към добро. Файйййдъъъта като някой набоксира детето ти което е било обвито в любов, без да знае за истините в живота, вън на улицата, да знае че закони няма, и ли има само за този с парите или връзките. Мисля че е добре да обръщаме внимание дали се хранят добре, спортуват ли , затлъстяват ли и тем подобни.....Изводите на ВАс!
19
3
 
8
 
! Отговори
tony scout преди 12 години
Едно и съшо всеки път, ако имаше тоя нет преди 20 години, в днешно време щеше да е много по зле. ОТ друга страна не помня да е посягал някой на учител или полицай, за всеки гледната точка е различна. Сина ми на моменти е послучен , на повече не, ... не може да се обясни как човек дареши проблема, но си има и шамарчета... Детската градина е едно едноообразие, като отивам да го закарам виждам у 3-4 деца едновременно действие(лиглене), което сина ми го е правил у нас.