Делфините осъзнават какво е смъртта

Мозъците на тези бозайници са надарени с невронни връзки
Обновена: 11 сеп 2011 15:47 | 11 сеп 2011 14:13,
90
Делфините осъзнават какво е смъртта
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Делфините оплакват своите покойници и осъзнават какво е смъртта, гласят резултатите от международно проучване на изследователския морски институт "Тетис" със седалище в Милано. Научният екип, воден от испанеца Хуан Гонсалво, съсредоточил вниманието си над бутилконоси делфини край бреговете на Гърция.

Според проучването, публикувано в сп. "Нейчър", тези морски бозайници реагирали по различен начин на спецификата на смъртта. Поведението им било различно в зависимост от това дали техният събрат се е споминал внезапно или след дълга болест.

С това делфините се нареждат сред другите социални животински видове, оплакващи своите смъртници, като горилите, шимпанзетата и слоновете. Мозъците на тези интелигентни морски бозайници са надарени с невронни връзки, които задействат емпатията или чувството за състрадание.

Гонсалво започнал да изучава популациите на делфини край гръцкия остров Амвракикос още през 2006 година. През 2007-ма се натъкнал на странен случай. Майка оплаквала внезапно умрялото си малко, като го издигала до повърхността в отчаян опит да го накара да диша. Това продължило в продължение на два дни и този жест добил френетичен характер. Според екипа така реагирали екземплярите на внезапна смърт.

През 2008 Гонсалво се натъкнал на друг подобен случай. Стадо делфини било заобиколило 3-месечно бебе, което носело признаци на отравяне с пестициди и тежки метали. Групата изглеждала стресирана и плувала конфузно около умиращото животно. Но то явно дълго е страдало от отровата. Стадото му помагало да изплува, но след един час то умряло. Учените си помислили, че майката ще остане до него още ден-два. Но тя веднага го напуснала, заедно с групата. Гонсалво предполага, че майката е била "психически подготвена" за неговата неизбежна кончина, добавя БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още по темата: смъртДелфини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
9
 
! Отговори
IrD $ DGD преди 12 години
Никой нищо не осъзнава реално , защо - просто никой не се събудил още !
6
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Косатките са по-умни от делфините, но не стават за шоубизнеса защото редовно си хапват делфини. И откъде тази дума "оплакват"? Страдат да, ама оплакват?! Още малко и ще кажете че малките им са "бебета", които не се раждат, а "проплакват". Целият свят започва да става едно голямо бТВ, да е.а!
5
15
 
2
 
! Отговори
брадваро преди 12 години
се поганска глупост както и да въртите.
4
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
май се оказват по умни и по "човечни" от нас
3
1
 
55
 
! Отговори
Вяра преди 12 години
Делфините са много умни животни, и всеки който е имал възможността да се докосне до тях, го знае!
2
48
 
4
 
! Отговори
МОРСКИ преди 12 години
А СВЕЩИТЕ С КАКВО ГИ ПАЛЯТ!!
1
12
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И делфините се оказват по-хора от българите.