Женският оргазъм – вечната мистерия

Еволюционен белег ли е или не?
Обновена: 20 сеп 2011 10:51 | 16 сеп 2011 10:16,
163
Женският оргазъм – вечната мистерия
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Десетилетия наред оргазмът на жената е загадка за биолозите и удържа на всеки опит да се установи има ли в действителност еволюционно значение. От wired.com разглеждат едно от последните проучвания в тази сфера.

При мъжете оргазмът е пряко свързван с възпроизвеждането. Той ги кара да искат да правят секс, тоест шансът за възпроизвеждане се увеличава пропорционално (еволюция, какво да се прави). За жените обаче обяснението далеч не е толкова просто.

За разлика от мъжките оргазми, които са „разпространени” из всички видове примати, женското свръхудоволствие подминава някои. Женските гибони са сред дамите без късмет. При хората мъжете са с много по-голям шанс да изпитат оргазъм в сравнение с жените – една на всеки 10 дори не стига до върховната наслада през целия си живот.

Този дисбаланс е в противоречие с традиционните тълкувания за женския оргазъм: че засилва връзката между партньорите или че умението за предизвикване на оргазъм е индикатор за мъжество, или че е белег за подобряване на репродуктивността.

В крайна сметка, ако женските оргазми са важна стъпка в еволюционнния процес, би следвало да бъдат лесно достижими.

Освен това мнозинството жени имат нужда от клиторно стимулиране, за да получат оргазъм, а не от проникване. Така погледнато, ако женските оргазми имат за цел „да насърчават” секса, то проникването трябва да е основното средство за постигане на върховното удоволствие.

На базата на тези наблюдения Елизабет Лойд дава категорично обяснение в своята книга „The Case of the Female Orgasm” – жените просто споделят сексуалното удоволствие с мъжете, за които оргазмът е изключително важен. Но това е инцидентен „вторичен продукт”.

На пръв поглед (предвид аргументите) тази теза може и да изглежда правдоподобна, но и до ден днешен не е неоспоримо обоснована.

„Еволюционното начало на човешкия женски оргазъм е обект на ожесточени научни дебати, които напоследък се засилиха доста”, считат авторите на изследване от Университета на Куинсленд.

1803 двойки брат и сестра близнаци и 2287 двойки еднополови близнаци отговарят на въпроса колко често и лесно ли достигат до оргазъм. Логиката на учените е, че, ако женският оргазъм е еволюционно свързан с мъжкия, то разнополовите близнаци би трябвало да дадат приблизително еднакви отговори.

Но се оказва, че въпреки еднаквия генетичен материал, братът и сестрата близнаци нямат много общо помежду си, що се отнася до въпросите, свързани с оргазмите. Това, според учените, все пак не доказва категорично, че оргазмът на жената не носи белег не еволюционно развитие. Но е пореден аргумент в тази посока.

Има хипотези, че върховното сексуално удоволствие при нежния пол може да е било еволюционно важно за предците ни, но ирелевантно в наши дни.

Връзка между еволюцията и женския оргазъм е едновременно важна и неизвестна, коментират учени и допълват, че тепърва предстои много работа за разгадаване на тази мистерия.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
254
0
 
0
 
! Отговори
superhuman преди 12 години
suglasen sum s vas jenite,no neshtata sa dokazani che kakvoto i da pravish pak ne e garanciq che moje da poluchite orgazum ili samo da si mislete che ste go poluchili :) taka che neshtata se svejdat do choveshkoto tqlo,a ne samo do psihika ili deistviq ;) no pak pone moje da namerite nai-tochniq si partnior,koito da pravi vsichko za vas ;)
253
0
 
1
 
! Отговори
Червената помия преди 12 години
След посещение на кравефермата по време на соца, учителкатапо биология пита децата:-Деца, видяхте ли какви голями, умни и тъжни очи имат кравите?Защо?-Другарко!-обадил се Иванчо-Аз знам!-Кажи, Иванчо?-Другарко, и теб да те стискат за гърдите три пъти на ден, а да те клатят веднъж годишно- и ти така ще гледаш...
252
4
 
10
 
! Отговори
Гибона преди 12 години
Женските гибони не изпитвали оргазъм!!! Ми що не казахте по-рано бе, аз цяла година се мъчех на една такава *** от Раднево да й доставя удоволствие - то не беше ***, то не беше клатене в какви ли не пози - е не ще и не ще - ПЪЛНО ДЪРВО как па не иска поне да изпъшка 2 пъти по-силно....
251
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Батето го беше казал , лека му пръст ! Най-добрият приятел на човекът е жената ! :)
250
4
 
11
 
! Отговори
МЪЖ преди 12 години
В БГ жените са курвентии в 90% от случаите. Ламтят за пари и чужденци. Колко примери има за нашенки дето ги тъпчат - гърци, араби, италианци, ТУРЦИ и дори сърби, македонци и друга ***. Интелигентните жени са много малко, и 252 е права, че не търсят пари, а акъл. Защото да вземеш мъж с акъл си е един вид инвестиция в бъдещето и националния генофонд. За жалост и мъжете с акъл са рядкост. Повечето се интересуват от фитнес, алкохол, залагания в интернет и т.н. глупости.
249
2
 
17
 
! Отговори
всяка жена преди 12 години
до 251На мен пък не ми светват очите, когато видя пари ! Познавам достатъчно много *** мъже с доста пари - и са сами, неженени. Искат да се оженят, но дори и гадже за секс не могат да намерят - защото са *** и две изречения свръзани трудно казват. Умните и готините жени не търсим изобщо пари, а акъл да има...Само че на комплексарите все им се иска да мислят, че жените сме меркантилни и все ние сме им виновни..И не могат да разберат защо така жените не искат пътешествия с него....
248
13
 
11
 
! Отговори
Андрешко преди 12 години
ДО 240 На всяка жена и светват очите винаги, когато види пари .:)
247
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Statiq napisna qvno ot ***,ucheni ne po umni ot maimuni i chakashti drugi maimuni da gi plqkat...
246
37
 
5
 
! Отговори
do 240 преди 12 години
Dreme mi na dedovia,zashto vi svetiat ochite.Bluskam vi dokato si napravia moia kef i ne mi dreme dali ste dovolni,i dali shte si dochesvate kurvenskite mindji s niakoi drug-*** neporabeni!!!!!!!!!!!!
245
6
 
5
 
! Отговори
stanny преди 12 години
240 май... иска да ни докаже тезата, че жената не е човек...
244
5
 
2
 
! Отговори
дани преди 12 години
то боли а той го извади
243
2
 
0
 
! Отговори
РУСИ преди 12 години
До 232 АААА този път някой е сбъркал адреса Í'am alone
242
3
 
2
 
! Отговори
Samodiva преди 12 години
един стига !
241
18
 
5
 
! Отговори
@240 преди 12 години
Да де - то нали 90% от жените сте с психическо...раздвоение, разтроение и т.н. "..ение" - според колко колкото К...РА ви влизат!
240
9
 
28
 
! Отговори
RIM преди 12 години
В основата на най-добрия оргадъм е ... ЧЕКИЯТА!
239
6
 
9
 
! Отговори
alienum преди 12 години
Най-мощен и продължителен оргазъм жените получават в т.н. поза "Зад волана на мястото на водача". Постига се едновременно дълбоко проникване, стимулиране на *** и "G" точката. Удоволствието е огромно и за двамата партньори.
238
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
глупости на търкалета. Оргазмът не зависи от гени от от умението на партньора. Това че са близнаци нищо не значи. Направо ме е толкова яд, като видя как някой е трошил пари за такива простотии
237
7
 
69
 
! Отговори
ДО 238 преди 12 години
Никога не може да си сигурен, на една жена защо и светят очите, казвам ти го като жена
236
2
 
12
 
! Отговори
до 238 преди 12 години
отговарям ти с ника ти "СМЕХУРКО"
235
14
 
10
 
! Отговори
Смехурко преди 12 години
Много се кефя, когато недо...тени жени правят изводи за задоволените такива- еволюционно или нееволюционно било, н'ам си к'во си, след доста време брак мога да заявя, че въпроса е във взаимното желание, другото е вятър и мъгла. Жена ми е доволна (твърдя го, защото го усещам и виждам в очите и), а за другите не мога да мисля- кой както си го направи...