С iPhone ще извършваме диагностика на инфекции сами

Достатъчни са няколко капчици слюнка върху екрана
2 дек 2011 10:33, Румяна Тасева
13
С iPhone ще извършваме диагностика на инфекции сами
Източник: Reuters

Сензорните екранни на мобилните телефони могат да се използват за диагностика на различни инфекции според южнокорейски учени, става ясно от статия в New Scientist, която описва работата на екип от Корейския институт по наука и технологии с ръководител Хен Гю Парк.

Твърдението на учените е в резултат на експеримент, при който върху проекционно-капацитивен дисплей, аналогичен на прилагащите се от iPhone, се нанасят разтвори с различна концентрация на хламидия. Тя е един от най-разпространените причинители на полови и очни инфекции.

В хода на изследването учените установяват, че обемът на образувалите се капки върху "multi-touch" екрана показва различна концентрация на микробите, а той се фиксира с помощта на електродната му решетка.

Чрез дисплея на мобилните телефони засега не могат да се разпознаят различните причинители на инфекции от проби на биологични течности, каквато е слюнката, подчертава ръководителят на изследването, но според него то открива широк хоризонт за експерименти в областта на диагностиката на заболяванията чрез мобилните устройства.

Ученият в момента разработва покритие за дисплеи, което да се използва като биомаркер за разпознаване на различни инфекции.

Още полезни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
aldebaran преди 12 години
дето се вика - noment...
12
0
 
0
 
! Отговори
aldebaran преди 12 години
Една бърза справка в търсачката на днес.бг:---------------Търсене за: iphoneНамерени са 175 резултата--------------Търсене за: samsungНамерени са 88 резултата----------------дето се вика - noment...
11
0
 
0
 
! Отговори
aldebaran преди 12 години
И пак ли реклама на ***? То понеже другите телефони нямат сензорни екрани разбираш ли.... Смешници
10
0
 
3
 
! Отговори
някой преди 12 години
Хламидия не се изследва от слюнка, а от венозна кръв.Освен това, за доказване на най-елементарната инфекция са необходими поне 3 дни през които е необходима хранителна среда. Технологично време е необходимо с други думи.Много добре звучи на приказки, но не цялата научна фантастика е реална.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е хубава работа, само това липсваше сега - всичките хипохондрици да се сдобият с айфон и да почнат да мажат слюнка, сополи и екскременти по екрана, да си го завират във всичките отверстия да си мерят температура, влажност, холестерол, кръвна захар, еритроцити и прочее...
8
2
 
4
 
! Отговори
Хунвейбин преди 12 години
Интересно, дали и други секрети може да се пльокат по екрана, при чревно разстройство например?
7
0
 
9
 
! Отговори
thaddeus преди 12 години
...да му мислят джипитата...
6
2
 
10
 
! Отговори
Blake преди 12 години
И що точно и само с айфон? колко платиха ябълките за тази *** реклама?
5
0
 
10
 
! Отговори
thaddeus преди 12 години
Я да видим сега правилно ли разбрах, запушва ми се носа...вадя си телефона пускам една храчка и той ми казва какво ми има...също така ми изписва рецепта и ми показва най-близката аптека Марешки :)))))) за по-еФтинки хапове...ей това е то техника!!!
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ииибахти, не се спряха с тея реклами ябълките. Направо ми се драйфа вече от тая масовка, дето я налагат.ШИРПОТРЕБА с ретро-характеристики и скопена функционалност е тоя иШит
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Следващият модел, ще е кръгъл.
2
2
 
7
 
! Отговори
Anonimous преди 12 години
Що се занимавате с глупости не разбирам ???
1
1
 
10
 
! Отговори
stg преди 12 години
пак ли реклами , *** с *** , екрана на смартфона е същия като на много други телефони и на тоя етап е произведен от Самсунг