Бягането по-малко уморително от бързото ходене

Натоварва повече мускулите, но хаби малко енергия
Обновена: 13 яну 2012 12:08 | 13 яну 2012 12:07,
3
Бягането по-малко уморително от бързото ходене
източник: Reuters
Лекият джогинг е по-малко уморителен от бързото ходене и е по-ползотворен за мускулите, сочи ново проучване, публикувано в сп. National Academy of Sciences.
 
Бягането е много по-ефективно и помага на мускулите да освободят повече импулси, повишаващи тонуса, което от своя страна може да увеличи издръжливостта.
 
За целта на проучването с помощта на ултразвук, изследователският екип сравнява данните на доброволци на бягаща пътека, които ходят или бягат.
 
Резултатите показват, че медиалният мускул, разположен при Ахилесовото сухожилие, работи много по-усилено при бягане, но изразходва много по-малко енергия, за разлика от бързото ходене.
 
Ахилесовото сухожилие представлява дебела, вървовидна лента от здрава фиброзна съединителна тъкан. Тя се намира отзад на глезена и свързва мощните мускули на прасеца към костта на петата (калканеус).
 
Ахилесовото сухожилие е най-мощното сухожилие в човешкото тяло. При съкращението на мускулите на прасеца, се опъва, дърпайки петата. Това съкращение осигурява заставането на пръстите при изправено положение на тялото в подходяща свивка.
 
Мускулите при джогинга променят своята дължина много по-плавно и постепенно, за разлика от бързото ходене, при което мускулът и Ахилесовото сухожилие не успяват да се разтегнат напълно. Това от своя страна води до статичност на мускула и неправилно натоварване.
 
Изследователите се надяват на допълнителни проучвания, които да проследят какво се случва с мускула при спринтиране.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: мускулибяганеходене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
1
 
! Отговори
вергил преди 12 години
В изследването не се казва,че бягането натоварва ставите.Бягането е много по-вредно за мускулите и сухожилията от бързото ходене.
2
1
 
1
 
! Отговори
ал преди 12 години
Нещо не ми се връзва.Всеки знае как се задъхва като тича,при ходенето май не е точно така.
1
1
 
2
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Какво ГЕНИАЛНО откритие !!!!Абе, някои учени се чудят за какво да трошат пари, нямам думи просто... всеки на когото му се е налагало да бръза за някъде, но го е било срам да тича по улицата, е можел да им го каже това на тия дръвени глави....