16 съвета как да държим грипа настрани

Знаете ли как е правилно да поставяте ръка при кашляне?
16 яну 2012 15:50,
4
16 съвета как да държим грипа настрани
източник: Dreamstime
Човекът до вас в автобуса кашля. После цял ден колегата ви по бюро подсмърча. Какви мерки да предприемете срещу заразяване? Няколко съвета, които са от полза за превенцията в сезона на грипа...
 
Лягайте си навреме
 
Може да ви е чудно, какво общо има сънят с предпазването от грип, но истината е, че той е най-сигурното средство за поддържане на имунната система. Отпочиналият организъм е силен и бързо се справя с атаки на патологичните микроорганизми, с които постоянно е в контакт. Ако чувствате, особено, хронична умора, действително има висок риск от заболяване.
През зимата необходимото количество сън за здраве е между 8 – 10 часа.
 
Хранете се здравословно
 
Хранете се редовно, на определени интервали, без да изпускате ядене. Това ще предотврати дефицит на енергия и полезни вещества. През зимата е задължително да се хапват пресни плодове и зеленчуци, които укрепват имунитета. Ябълки, цитруси, тиква, зеленчукови ястия... Не е невъзможно!
 
Пийте, пийте много, но не алкохол
 
Дехидратираното тяло е податливо на инфекции. Приемането на течности е задължително при физическа дейност, наличие на температура, гадене и повръщане. Не се оставяйте жадни, ако околните подсмърчат.
 
Двигателна активност
 
Физическата активност поддържа ритъма на метаболитните процеси, което осигурява по-бързо справяне с чуждите тела, вируси и бактерии, и инфекции в начален стадий.
 
Стойте далеч от цигарите
 
Тютюнопушенето повишава риска от инфекции, тъй като веществата в дима причиняват структурни промени в респираторния тракт и потискат имунния отговор. Това са изводите от проучване, проведено през 2004 г. и публикувано в Archives of Internal Medicine. Димът унищожава ресничките от вътрешната страна на носа, което и определя по-голямата опасност от инфекции.
 
Не пипайте носа си...
 
В тази връзка избягвайте да докосвате лигавицата на носа и очите с немити ръце. Това са местата, които осигуряват най-бърз и лесен достъп на вируси и бактерии към организма.
 
Мийте ръцете си...
 
Мийте ръцете си всеки път след като се ръкувате с някого. Заразяването с грипните вируси става повече по контактно-битов път, отколкото по въздушно-капков. По принцип само измиването обилно с вода унищожава редица вируси, водещи до респираторни инфекции. За защита от грипните се налага обилно измиване с вода и сапун.
 
Носете антимикробни средства
 
Носете антимикробни средства постоянно със себе си – гел, влажни кърпички с алкохол. Ползвайте ги не само, за да дезинфекцирате ръцете си, но и за повърхностите, които ви се струват съмнителни, но често докосвате.
 
В никакъв случай
 
В никакъв случай не гризете ноктите си. Под тях се намира солидна маса от микроби.
 
Напомняме и за чантите
 
Според медиците много често повторно се заразяваме с грип от... себе си, чрез чантите. Съветът им е да се избират портфейли и ръчни чанти от материал, който може да се поддържа чист – за предпочитане от кожа или винил. Платнените ги оставете за друг сезон или ги сменяйте често.
 

Останалите 6 съвета можете да прочетете в Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: грипкашляне
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
р преди 12 години
бг.днес граматнеци що ми махате коментара за да се разболей нярада от гри ли пфу
3
1
 
6
 
! Отговори
манго преди 12 години
Да до бавя специално за *** -не бъркай в *** си щото и там има солидни микроби ,туй са го пропуснали
2
1
 
9
 
! Отговори
да ги нямаме тия преди 12 години
Вятър и мъгла. Просто пийте редовно вино и яжте чесън. Колкото повече - толкова по-добре.
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
препоръчвам ви сребърна вода Аркол , струва между 2 - 3 лв има я в аптеките , изключителен продукт