Недостигът на акушерки се дължи на високите изисквания към професията!

Puls.bg разговаря с Нели Маринова, старша акушерка в "Майчин дом"
Обновена: 21 яну 2012 16:34 | 21 яну 2012 15:42, Румяна Тасева
1
Недостигът на акушерки се дължи на високите изисквания към професията!
Източник: Puls.bg

Нели Маринова е старша акушерка Родилна зала на Университетска акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“ и председател секция акушерки на Българското дружество по акушерство и гинекология. За 35-годишната си практика през ръцете й са минали хиляди раждания. За професията все още говори с блясък в очите и ясна категоричност, придобита в резултат на сериозния си опит.

Специално за Деня на родилната помощ, Puls.bg разговаря с нея по най-горещия въпрос за професията...


През последните години се наблюдава трайна отрицателна тенденция по отношение броя на акушерките в страната. С какво можем да обясним този отлив от професията?

За съжаление, в цял свят има недостиг на акушерки, което се дължи на високите изисквания към професията. Ясно е, че работата на тези специалисти е непредсказуема, много отговорна, силно стресова и рискована.

Наистина има тенденция за намаляване броя на желаещите млади жени да работят тази много благородна професия. За да може да поеме ангажиментите си като акушерка, младата жена трябва да издържи физически и психически на напрежението, което й предстои. Професията налага отдаване.

В родилна зала например, се работи на смени от по 12 часа. За една работна смята се случват 12-15 раждания, които се поемат от 3 или 4 акушерки, като в „Майчин дом“, конкретно, след нова година има тенденция на покачване на броя им. Не без значение в момента е и това, че професията ни не е добре финансово обезпечена, но това касае цялата система на здравеопазването. Тази криза, която завладя целия свят, се отрази и на нашето заплащане. Не рядко млади момичета, които учат за акушерки, още в края на обучението си, се ориентират към по-доходни професии.

Не без значение е и каква е клиничната база, в която се работи. В нашата реновинирана по всички световни стандарти Родилна зала се забелязва не само увеличаване броя на ражданията, но и желание от страна на колеги да работят при нас.

Добър показател за самата болница е интересът на млади, новозавършили акушерки. Това означава, че те са намерили нещо, което да ги удовлетворява да практикуват професията си тук.

Работещите в Родилна зала на УАГБ ”Майчин дом” акушерки са 32. Три от тези акушерки са новозавършили. Имайки предвид, че на година се дипломират 20-30, имам основание да смятам, че това е правилният път.

Продължението на интервюто можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Поклон и честит празник!Акушерката изродила и двете ми деца се казва Силва и е от Университетска акушеро-гинекологична болница Майчин дом . Благодаря , желая и здраве , щастие , късмет в живота и много усмивки.