Марихуаната води до по-ниска мотивация в офиса

Който не е доволен от работата си, по-склонен да посяга към дрогата
Обновена: 27 фев 2012 17:26 | 27 фев 2012 17:25,
82
Марихуаната води до по-ниска мотивация в офиса
Снимка: Reuters
Пушенето на марихуана е свързано с по-ниска мотивация на работното място, сочат резултатите от проучване. 
 
Учените все още не могат да определят дали причината се дължи на ефекта от употребата на канабис, социалната среда или поради определени личностни качества на участниците. 
 
Според Кристер Хиген от Изследователския институт NOVA в Осло хората, които по някакъв начин не са удовлетворени от работата си и не са мотивирани да я изпълняват, са по-склонни да посягат към наркотици. 
 
От друга страна съществува теория, че редовно пушещите канабис са по-мързеливи и не искат да работят, пояснява Кристер Хиген.
 
Известно е, че употребата на трева се отразява на академичните постижения, което впоследствие може да ограничи и възможностите за трудова заетост, казва Кимбърли Хенри от Държавния университет в Колорадо.
 
Учените анализират данни от 25-годишно проучване сред близо 1500 норвежци. Участниците попълват регулярно въпросници за употребата на марихуана, започвайки от възрастта в края на пубертета и началото на 20-те си години, до 40 години. Учените оценяват и психическото състояние, мотивацията, удовлетворението от работната среда, финансовия статус и употребата на алкохол при участниците. 
 
Хората, които са пушили трева през изминалата година, като цяло са по-малко отдадени на служебните си задължения, отколкото въздържателите, установява проучването.
 
Колкото по-продължителна е употребата на канабис, толкова степента на ангажираност към работата намалява в по-зряла възраст.  
 
Резултатите показват и че хората, които се отказват от пушенето на канабис, с времето увеличат значително усилията си в работата.

Още полезни новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
36
 
! Отговори
st.anger преди 12 години
мизерното заплащане води до по-ниска мотивация в офиса, марихуаната е за забавление.
28
1
 
48
 
! Отговори
Горски преди 12 години
Тревата, домашната ракия и бирата в пластмасово шише от 2 литра , са едни от малкото радости в в живота на обикновения българин. Ако на цялото население му се спрат за 2 седмици наркотиците и алкохола , в тая държава ще стане революция!
27
3
 
27
 
! Отговори
Hristov1984 преди 12 години
Да не говоря, че в личен план най-големите ми идеи ми идват в напушено състояние, като при това не съм отпаднал и отпуснат ами кипя от енергия.
26
1
 
22
 
! Отговори
Додо преди 12 години
Пак сте обърнали всичко наопаки ... Истината е, че по-ниската мотивация в офиса води до марихуаната, а не обратното.
25
2
 
22
 
! Отговори
Hristov1984 преди 12 години
Проучването е направено в нацията, в която депресията тресе много хора и летвата на самоубийствата е висока. Естествено всичко е представено така, сякаш се отнася за целия свят и човечеството като цяло. Аз и още един мой колега, редовно си пафкаме след работа и в момента вече сме началници на отдели във фирмата в която работим. Пафкали сме няколко пъти и на работа и производителността ни не е спаднала, като дори и започнахме да изпитваме удоволствие от работата.
24
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
най-вероятно в денс.бг имат преки наблюдения от ежедневни опити как марихуаната влиея на качеството на работата. Резултатите и ние (читателите) ги виждаме всеки ден.
23
4
 
24
 
! Отговори
мен преди 12 години
от фес.бг да знаете, че марихуаната е лоша а амфетките на боко и хероинчето на цвъчко са супер полезни.
22
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Човечеството един ден ще стигне до извода, че наркотиците се налага да се използват, защото в нормално трезвено състояние не е възможно мозъкът да използва целия си потенциал, освен от гениите може би. Така че дрогата след години или векове, ще се използва за да се продължи еволюцията ни и разшири съзнанието ни. Разбира се пропаднали наркомани и алкохолици винаги ще има, това пък е част от естествения подбор..
21
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
когато не си продуктивен за обществото, всичко което правиш е лошо, когато пушиш и ти светне лампичката и се замислиш чакай бе тоя тука ме експлотира яко и на всичкото одгоре ми надува главата що да не го пратя на майната му, обществото казва : То от тревата се развали този човек, тревата е зла ,демотивира те .... поредната статия за замазване очите на невежите ....
20
1
 
21
 
! Отговори
........ преди 12 години
Ако се легализира всеки ще може да си ползва растението както си поиска. Разликата е че няма да си купува цигари а ще си бере от гората свободно. Няма да има вече дилъри защото ще са излишни. Природата е създала това растение с цел. Няма нищо случайно и някакви алчни ,лоши хора решават че им пречи на бизнеса и трябва да го забранят и очернят по всякакъв начин .
19
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За това деца станете програмисти - този месец взех 7800 лв чисто и съм бил хай нон-стоп по цял ден.
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЖУРНАЛИСТИИИИИИИИИИИИИИИИИИВЗИМАМ ПРАВАТА ЛОПАТА И ТРЪГВАМ !!!
17
0
 
21
 
! Отговори
Спенс преди 12 години
А какво ще кажат учените за пушачите, които през половин час ходят да пушат по 10 мин?
16
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Липсата на финансов стимул и социални придобивки , както и почивни дни води до липса на мотивация за работа , живот и липса на човечност .
15
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
поне напушен може да се бачка, за разлика от пиянучените всъщност са много прости, само си търсят какви глупави изследвания да правят
14
0
 
12
 
! Отговори
:) преди 12 години
Заглавието и подзаглавието си са взаимноизключващите се. Научете се какво е причинно-следствена връзка, аман от пишман ***
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма проблен да се пафка от врене на време, стига да не се прекалява
12
0
 
33
 
! Отговори
Bob Marley преди 12 години
Мисля,че това е една от най-глупавите статии,които съм прочел днес.Ако даден човек е удовлетворен от работата си,той не би загубил мотивацията си към нея,независимо дали вечер в къщи пуши един джойнт,пие една ракия,пие 3 бири или кой какъвто начин си има за разпускане.Липсата на интерес,както и лошото заплащане са едни от основните фактори водещи към ниска мотивация.А и както каза номер 3,има жестоко несъответствие между заглавието и подзаглавието.Лека нощ и не бъркайте марихуаната с хероина ;)
11
0
 
23
 
! Отговори
Расъл у Расник преди 12 години
Моето проучване пък установи : Колкото по-продължителна е четенето на глупостите на тея псевдоучени, толкова степента на ангажираност към работата значително намалява .
10
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
пуша от няколко години, вески ден, ходя редовно на работа, мога да кажа следното със сигурност:1. тревата сподпомага мързела2. мързела може да се преодолее, зависи от човека