Не помните лица – на какво може да се дължи?

Според учени причината се крие в мозъчно нарушение
Обновена: 5 мар 2012 13:02 | 5 мар 2012 12:52,
0
Не помните лица – на какво може да се дължи?
източник: Reuters
Mнозина притежават способността да разпознават лица, които са виждали само веднъж.
 
И колкото и странно да звучи, има хора, които не могат да направят разлика между няколко различни лица. Причината за това може да се дължи на т. нар. разстройство просопагнозия (от гръцки prosopon - лице, agnosia – непознато), сочи ново проучване.
 
Разстройството е свързано с разбиването на мозъчните пътища, отговорни за възприемането, предаването и откриването на вече получена информация.
 
Половината от хората с подобно разстройство разпознават информацията за образ, но тя се губи по някои от останалите мозъчни пътища, с помощта на които се потвърждава, че образът е познат, обяснява изследователският екип.
 
В проучването взимат участие 12 души с просопагнозия. На доброволците са раздадени няколко снимки с различни лица на знаменитости, които се предполага, че участниците трябва да познават.
 
Докато те разглеждат снимките, изследователите наблюдават мозъчната им дейност, с помощта на електроди, прикрепени към различни области на главата.
 
При нормална работа, на пътищата на нервната система, за разпознаването на познатите лица ще са необходими около 250 милисекунди. Около 600 милисекунди ще са необходими на мозъка, за да свърже познатото лице с дадена предишна информация за него.
 
Резултатите от проучването показват, че за половината от доброволците сигналът се губи малко преди 250-та милисекунда, а за останалите при 600-та.
 
Други подобни проучвания установяват, че просопагнозията се предава наследствено, но въпреки това разстройството може да се развие и след инцидент като инсулт.
 
Изследователите все още не са наясно каква е причината за прекъсването на информационния поток и се надяват на допълнителни изследвания в тази насока.

Изследването е публикувано в сп. Brain. 

Още новини за здравето можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари