Как да облекчим 5 от признаците на алергичен ринит?

Как да си помогнем и кога да потърсим лекар
Обновена: 6 апр 2012 14:21 | 6 апр 2012 14:14,
3
Как да облекчим 5 от признаците на алергичен ринит?
източник: Reuters

Разпознаваме сенната хрема по кихането и запушения нос. Това обаче не са единствените признаци на алергичен ринит. Алергичен ринит може да се развие не само заради полени, но и от домашна прах, животински пърхот. 

Според специалистите съществува ефективна терапия срещу алергичен ринит, но много хора отлагат консултацията, което влошава алергията, а лечението й в по-ранен етап е много по-резултатно и бързо.
 
Как можем да си помогнем при алергичен ринит и кога трябва непременно да потърсим специалист?
 
Постоянно течащ или запушен нос
 
Това е най-разпространеният симптом на алергичен ринит. За да спре течащият нос, следва да се избягват алергените, а те трябва да се изяснят. Алергичен ринит може да се развие заради полени, домашна прах, наличието на домашен любимец у дома... Тъй като алергените се наслагват в околната среда, желателно е да се проведе тест при специалист. Така ще се избегнат неправилните предположения.
 
При сенна хрема е необходимо да се избягват определени местности във време на цъфтеж. Тревистите и дървесните видове цъфтят в различни срокове, така че периодът на полените може да продължи твърде дълго от февруари-март до октомври-ноември в зависимост от географската ширина. Яснотата към кои растения се изпитва непоносимост дава известна свобода. В определени часове на деня разпространението на полените е по-силно, например сутрин и привечер, когато разходките навън следва да се сведат до минимум.
 
Ако алергията е към пърхота от домашния любимец, то се налага поддържане на по-стриктна хигиена – миене на ръцете при всяко докосване на животното, отстраняване на килими, мокети от дома, често обиране на прахта от пода и повърхностите, сериозно почистване на меката мебел, редовно изкъпване на животното...  
 
Някои споделят, че изплакването и използването на нети пот помага за освобождаването на носа. Спрейовете с антихистамини, деконгестанти и натриев кромогликат, които се отпускат в аптеките без рецепта, са от помощ за контрола на алергичния ринит.
 
Само че има някои правила при използването им. Например, не е желателно деконгестантите да се използват повече от 3 дни.
 
Ако хремата не отмине за 7 дни или започне да се влошава на 5-ия ден, въпреки прилагането на тези средства, желателно е да се потърси специалист за назначаване на лечение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Prahov преди 12 години
Дааааа, домашен прах, домашни любимци ... А уличния прах, а смогът са полезни, така ли ?!
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кларитина е слаба работа, на мен не ми помага. Използвам спрей за нос Алергодил и е супер.