Кокаинът уврежда мозъка. Как?

Наркотиците от клас А водят до преждевременно стареене
25 апр 2012 17:23,
11
Кокаинът уврежда мозъка. Как?
източник: Reuters

Хората, които са зависими от кокаин, са в риск от загуба на сиво вещество, твърдят учени.

Употребата на наркотици има най-голямо въздействие върху префронталната и темпорална мозъчни кори – важни области, които са свързани с вниманието, вземането на решения и саморегулацията, както и паметта. 
 
Проучване на Университета в Кеймбридж установи, че злоупотребяването с наркотици от клас А ускорява процеса на стареене на мозъка.
 
Предишни изследвания показват, че кокаинът натоварва сърцето и може да повлияе на системите за т. нар. „възнаграждаване“ на мозъка. 
 
С напредване на възрастта, всички губим сиво вещество, пояснява водещият изследовател д-р Карен Ерше. Според наблюденията на учените обаче, редовно употребяващите кокаин губят сиво вещество със значително по-бърза скорост, която може да бъде знак за преждевременно стареене.
 
Откритията предоставят нов поглед върху когнитивните дефицити, които обикновено се срещат в напреднала възраст, но все по-често се констатира, че засягат и хора на средна възраст със зависимост към кокаин. 
 
За целите на изследването учените сканират мозъка на 120 души със сходна възраст, пол и вербално IQ (интелигентност). Половината от участниците са били зависими от кокаин, а останалите 60 не употребяват наркотични средства.
 
Изследователите откриват, че употребяващите кокаин губят около 3,08 мл мозъчен обем годишно, което се равнява на два пъти по-голяма скорост, отколкото тази при втората група доброволци, които губят само около 1,69 мл на година.
 
Резултатите ясно подчертават необходимостта от превантивни стратегии за справяне с риска от преждевременно стареене, свързани със злоупотреба с кокаин, поясняват учените
 
Младите хора, употребяващи кокаин, трябва да бъдат образовани в дългосрочен план за тези рискове.
 
Проблемът не се ограничава само до младите хора, но също така засяга и по-възрастни хора, които са злоупотребявали с наркотици, като кокаин, от началото на зрелостта.
 
Резултатите са публикувани в Molecular Psychiatry.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
3
 
! Отговори
до пяниците преди 11 години
човека написал за алкохола и веднага му сложили 17 минуса. :) просто в БГ се пие здраво. и наздраве!
6
0
 
4
 
! Отговори
бело боро преди 11 години
белото срещу сивото
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не тоя, а тия. Група са. Велика. Коката не им пречи.
4
5
 
1
 
! Отговори
До 1 преди 11 години
Сигурно си някакъв чалгафен.Щом не си виждал Ролинг Стоунс.
3
18
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А пък здравото пиене какво прави на мозъка...леле,а на черния дроб и кръвоносните съдове?Ама народа се налива,хах даже съм чувал безумия от типа на "първака е на- хубавата ракия,силно и най-много лови"Защо никой не пише за вредата от алкохола?Всяка година почти 3 млн. души умират от пиене на алкохол а още няколко десетки милиона съсипват живота на близките и околните със свинщините си породени от пиене.От дрога умират за 10-20 години толкова колкото другите за 1 от пиене.Ама къркането не спира.
2
2
 
0
 
! Отговори
цоцо преди 11 години
ееееее
1
3
 
5
 
! Отговори
coco преди 11 години
вреден е! аз не шмъркам! ;)