Ниският тестостерон води до диабет. Защо?

Възрастта е по-значим фактор от теглото, се оказва ...
7 май 2012 14:05,
4
Ниският тестостерон води до диабет. Защо?
източник: Reuters

Мъжете с ниски нива на тестостерон са изложени на по-голям риск от развитие на диабет, показва проучване.

Изследователи от университета в Единбург откриват, че ниският тестостерон е свързан с резистентност към инсулин - хормонът, който контролира нивата на кръвната захар.
 
Други изследвания сочат, че ниските нива на тестостерон крият риск от затлъстяване, което от своя страна е рисков фактор за развитието на диабет тип 2. 
 
Известно е, че мъжете с ниски нива на тестостерон са по-склонни към наднормено тегло и като резултат да развият диабет, уточнява д-р Кери Макинес от изследователския екип. Новото проучване показва обаче, че ниският тестостерон е рисков фактор за диабет, без значение колко тежи човек, тъй като с възрастта се понижават нивата на тестостерон, допълва експертът. Това би могло да обясни защо по-възрастните представители на мъжкия пол са изложени на по-висока опасност от развитие на заболяването. 
 
Резултатите от проучването показват, че нарушената функция на тестостерона в мастната тъкан може да доведе до инсулинова устойчивост. Установява се обаче и че инсулинова резистентност се развива, когато функцията на тестостерона е намалена, независимо от телесното тегло.
 
Учените смятат, че протеинът RBP4 играе решаваща роля в регулирането на инсулиновата резистентност, когато тестостеронът е понижен. Те откриват, че нивата на протеина са по-високи при ниски нива на хормона.
 
Според екипа резултатите от проучването могат да доведат до създаването на лечение, което да регулира производството на RBP4 и съответно да намалява риска от диабет при мъжете с нисък тестостерон.
 
Тестостеронът действа върху мастните клетки чрез молекули, известни като андрогенни рецептори. Това позволява на хормона да активира гени, които са свързани със затлъстяването и диабета.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
аватар преди 11 години
Майката му е секса,колкото повече го правиш,по здрав ставаш !!!!!!!!!!!
3
0
 
1
 
! Отговори
аватар преди 11 години
Майката му е секса,колкото повече го правиш,по здрав ставаш !!!!!!!!!!!
2
0
 
0
 
! Отговори
Хм преди 11 години
а на който тестосторона му е в повече?
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
еми що, - едно спада, друго се покачва. така е.