Пломбите оказват влияние върху детската психика

Изборът е върху по-малкото зло, но кое е...
25 юли 2012 16:31,
1
Пломбите оказват влияние върху детската психика
Снимка: Reuters

Пломби влияят на психиката на децата, показва ново научно проучване, публикувано в новия брой на популярното списание Pediatrics. Става въпрос не за неестетичната сива амалгама, представляваща сплав между сребро и живак, а от други композитни материали, които съдържат бисфенол А.

Бисфенолът А (ВРА) е химикал, който се намира в пластмасовите изделия, включително в някои опаковки на храни, съдове и прибори. За вредите му върху организма се говори не от скоро. BPA създава неблагоприятни последици за репродуктивната и нервната система при кърмачетата и малките деца.
 
Свързва се с повишен риск от вродени дефекти, нарушения в развитието на децата, рак. Миналата година при изследване се документира, че децата на жени, които са имали контакт с химикала през бременността си, проявяват склонност към хиперактивност и тревожност, особено момичетата.
 
Ефектите на пломбите с наличие на опасния химикал върху психиката на децата са минимални, твърдят изследователите от Ню Ингланд Рисърч Инститютс в Уотъртаун, Масачузетс, САЩ, и затова няма повод за паника, но е необходимо да се предприемат някои мерки и изследвания, тъй като не е без значение броят на пломбите в устата на едно дете.
 
Често явление в днешно време е деца в предучилищна възраст вече да имат по десетина кариеси и съответно пломби, което неминуемо може да се отрази на поведението им. Проблемите в поведението на детето в индивидуален план едва ли биха могли да бъдат "уловени" от родителите, но изводите могат да бъдат категорично направени при сравнение в група, коментират учените.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Без пломби! преди 4 години
Тук не става въпрос да вредата от амалгамата а за вредата от белите пломби! Т.нар. фотополимерни пломби....а тяхната вреда е не по малка от тази на амалгамата. Факт. Като дори и белите пломби съдържат различни метали, защото не са само смоли...има още дооста вредни продукти изредени в съдържанието на тубата на белите пломби, дори и в най-скъпите..
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мен повече ме плашат ваксините с живак. Не че амалгамите не са опасни, но вече ги слагат доста по рядко