Контактните лещи през лятото - да ги носим ли?

На плажа или на екскурзията...
29 авг 2012 18:02,
5
Контактните лещи през лятото - да ги носим ли?
Снимка: Reuters

Ако се чудите дали контактните лещи или очилата са по-подходящи за лятото, в намерение да замените първите заради почивката със стария аксесоар, трябва да знаете, че е излишна тази трансформация на имиджа ви. Контактните лещи дават по-добра защита за очите през летния сезон от очилата, при условие, че се спазват някои правила и изисквания, смятат офталмолози.

Високите температури не оказват негативно влияние на зрението при носене на меки контактни лещи. По принцип организма ни поддържа температура на повърхността на очите от 35 оС, която е постоянна независимо от температурата на околната среда. Тук предимството на лещите е многократно по-голямо в сравнение с очилата - не се нагряват, не образуват отблясъци, които да ни заслепяват, не предизвикват потене и последващите дразнене и мацерация, които се наблюдават при носенето на рамки.

Контактните лещи предпазват очите от смога в градовете, дима и частиците, носещи се във въздуха, които са по-типични и остри през лятото. Лещите защитават и от самия сух въздух или вятър. За да не се получава отлагане на вредни вещества от прахта, офталмолозите препоръчват да се използват еднодневни лещи за почивката, които се слагат сутрин и изхвърлят вечер и не налагат грижи за поддържането им. В случая те са по-добър вариант от седмичните или месечните.

Ако все пак се предпочетат обичайните контактни лещи, задължително е през лятото, независимо от неудобствата при пътуването и смяната на местата да се спазват всички указания за поддържането, почистването и носенето им. Желателно е лещите да се свалят след 10-12 часа носене в денонощието.

За няколко практични съвети при носенето на контактни лещи през лятото може да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
А де преди 11 години
Разбира се, ако имаме проблеми със зрението. Що за глупав въпрос?
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Луд ГидияВсичко зависи от конкретното око. Аз лично нямам проблем нито да спя с лещи, нито да плувам с тях в морска вода или басейн.
3
3
 
2
 
! Отговори
Луд Гидия преди 11 години
Не се хващайте на статията - рекламна е и вредна! Контактните лещи също са вредни: достатъчно е да заспите с тях следобед за час-два и се събуждате ослепял за 2-3 дни, защото те не позволяват слъзната течност да мие роговицата постоянно и тя изсъхва. Докато се възстанови с нови клетки минава бая време. Когато плувате, водата ги отмива от очите, без да се усетите, купувате нови. Очилата защитават очите от всичко: УВ лъчи, прах, песъчинки, мухички
2
0
 
0
 
! Отговори
jricata преди 11 години
Въпрос на желание.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ама... лятото свърши. Да бяхте пуснали статията през юни.