Рискът от Алцхаймер е по-висок в провинцията

Причините все още са загадка за учените
20 сеп 2012 12:16,
4
Рискът от Алцхаймер е по-висок в провинцията
източник: Reuters

Според мащабно проучване израстването в провинцията удвоява риска от дегенеративното заболяване. 

Хората, отгледани в провинциална област, са изложени на по-голяма опасност да развият болест на Алцхаймер, отколкото тези, които са се преместили там в по-късен етап от живота си, сочат резултатите. 
 
На какво се дължи увеличеният риск, все още е загадка за учените. Причините може да са свързани с достъпа до здравеопазване, социално-икономически или други фактори, казва д-р Том Ръс от Университета на Единбург. Затова изследванията по темата продължават.  
 
Предишни проучвания също показват, че честотата на заболяването варира между градските и селските райони. Резултатите им обаче са неубедителни, поради различия в дефинициите за това какво представлява животът в града и провинцията, обяснява д-р Ръс.
 
Други рискови фактори, които се свързват със заболяването, са високото артериално налягане, коронарно заболяване, диабет.
 
Смята се, че роля за развитие на Алцхаймер има и степента на образование. Според учени заболяването развиват по-често хората, които са ниско образовани и имат по-малко от 8 години обучение. 
 
За да научат повече за връзката между начина на живот и болестта на Алцхаймер, изследователи от Университета на Единбург и Лондонския университетски колеж анализират резултатите от десетки проучвания, проведени през последните десетилетия.
 
Установява се, че хората, родени и израснали в провинцията, са с двойно по-висок риск от развитие на Алцхаймер по-късно в живота, в сравнение с живеещите в голям град.
 
Резултатите са отразени в сп. International Journal of Epidemiology.
 
В България болните с деменция са над 90 000, като половината от тях са с диагноза болест на Алцхаймер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
М! преди 11 години
Работих 10 години с дементни възрастни хора (повече не се издържа). Да ме извиняват университетите, но аз вярвам на опита и практиката си - към деменция и Алцхаймер в напреднала възраст са предразположени чувствителните хора и тези, които са склонни да съпреживяват несгодите на околните. Образованието, местожителството и придружаващите заболявания нямат значение!
3
0
 
4
 
! Отговори
доктор Хаус преди 11 години
Брей, че те Роналд Рейгън го изкараха най-големия ***, с основно образование - кой го знае къде е пасъл кравите по поляните на Илинойс!
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
голямаааааааааааааааа
1
0
 
2
 
! Отговори
Николов преди 11 години
Голяма скука днес.БГ