Защо и децата страдат от сърце?

Сърдечносъдови заболявания при децата - превенция и профилактика
27 сеп 2012 21:45,
1
Защо и децата страдат от сърце?
Снимка: Reuters

Сърдечносъдовите заболявания са вродени и придобити.

 
Вродените сърдечни малформации (ВСМ) са заболявания, с които детето се ражда. Честотата на вродените сърдечни малформации е 8-10/1 000 живородени деца. Причините, които ги предизвикват, въздействат в първите 15-30 дни на бременността. Това е времето, когато се формира сърдечносъдовата система на бъдещия организъм.
 
Днес се приема многофакторната теория, според която въздействието на фактори от околната среда в критичните фази на образуването на сърдечносъдовата система на плода при жени с генетично предразположение, може да доведе до формиране на сърдечни малформации. Много и разнообразни са причините, които се свързват с раждането на дете с вродените сърдечни малформации.
 
Около 8% от вродените сърдечни малформации са свързани с първичен генетичен дефект или синдром. Други се свързват с въздействие на различни фактори: заболявания на майката, като диабет, рубеола, вирусна инфекция, прием на различни медикаменти - антиконвулсанти, антидепресанти, хормонални препарати, алкохол, тютюнопушене, наркотици и други.
 
Превенцията на сърдечносъдовите заболявания представлява предприемането на съвкупност от действия и мерки, с които се цели раждането на здраво дете. Ето защо е важно всяка бременна жена да посещава редовно своя лекар с цел извършването на биохимичен скрининг за хромозомни аномалии.
 
Освен това жена, при която има обремененост с вродени сърдечни малформации (самата тя или съпругът й имат ВСМ, или имат вече едно дете с вродените сърдечни малформации, т.е. тя е в така наречената рискова група) е необходимо в 18-20 гестационна седмица от бременността да се направи фетална ехокардиография.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари