Враснал нокът – болезнен и неприятен

При липсата на лечение е възможно да се развие инфекция и дори абсцес
Обновена: 14 ное 2012 15:38 | 14 ное 2012 15:38,
5
Враснал нокът – болезнен и неприятен
източник: Reuters

Растящият навътре нокът или враснал нокът се получава от втвърдилата се и превърнала се в рогово образувание мъртва кожа в ръбовете му.

 
Много често този болезнен и неестетичен проблем се пренебрегва, коeто води до задълбочаването му, появата на по-сериозни последици и предразполага към инфекции.
 
Врасналият нокът предизвика силна и неприятна болка. Наблюдава се зачервяване и подуване.
 
За да сте сигурни, че се касае за враснал нокът, трябва да се наблюдават някои от следните симптоми:
  • зачервяване на петите и леко подуване;
  • образуването на нова кожна тъкан около ръба на нокътя;
  • появата на гной и неприятна миризма в засегнатия участък;
  • развитието на гъбична инфекция, причинена от врасналия нокът, която може да доведе до удебеляване или разширяване на ноктите.
При липсата на лечение е възможно да се развие инфекция и дори абсцес.
 
За да се намали рискът от появата на растящ навътре нокът, е важно изрязването на ноктите да се извършва прецизно, така че да се намали рискът от натрупването на мъртва кожа под ръбовете им.
 
Носенето на стегнати и тесни обувки предразполага към враснали нокти. Спадналият свод на стъпалото също може да е причина за появата му, както и битови и спортни травми.
 
При съмнения за наличието на подобен проблем е препоръчителна незабавна консултация със съответния лекар-специалист.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
На мен ми се случи такова нещо - гноясал палец на крака под нокътя.За лош късмет (или добър?) на всичкото отгоре по това време бях на работа в Бейрут.Еми, наложи се да ми го оперират. Срязаха го набързо с някакъв инструмент - отстрани на нокътя месцето го изрязаха малко, с отскубване на част от самия нокът и сега няма проблеми.Просто нокътя го няма там да опира до месо.
3
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 11 години
Случвало ми се е да се зачерви и подуе болезнено мястото около нокътя на палеца на крака. Добре,че беше лято,иначе не знам как щях да нося обувки.Излекувах го без хирургична намеса ,като топях по няколко пъти крака или само пръстите в разтвор от калиев перманганат.Гледах разтвора да е по-тъмен.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не е смешно! на една моя съученичка, която се занимаваше именно с балет, от такъв нокът, направил абсцес и отрязоха десния крак под коляното!!!! Не обръщала внимание, мислила, 1е е от пренатоварване и постоянни тренировки. После тренировките спряха завинаги...милата!
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И мирише лошо:)