Нов тест за диагностика на рак

Новото устройство е подобно на дрегер за алкохол
Обновена: 14 дек 2012 08:18 | 14 дек 2012 08:17,
0
Нов тест за диагностика на рак
източник: Reuters

Дихателен тест може да се прилага като скринингов инструмент за рак. Той наподобява дрегера за алкохол.

 
В ново италианско изследване учените са в състояние да идентифицират колоректален карцином с точност над 75% само от анализ на проби от дъха на участниците.
 
Изследването дава възможност за създаването на устройство, подобно на дрегер, за диагностициране на рак на белия дроб, гърдата, простатата и други онкологични заболявания, уточняват експертите.
 
Новият дихателен тест може да започне да се използва най-малко след 5 години, коментира пулмологът д-р Петър Мазоне от „Кливланд клиник”, който се занимава с изследвания на рак на белия дроб. Методът все още е в прекалено ранна фаза на развитие. 
 
Дъхът съдържа различни химични съединения. Отдавна е известно, че някои заболявания могат да влошат дъха.
 
Хората с неконтролиран диабет, например имат „по-плодов” дъх, поради свръхпроизводството на кетони. Хората с бъбречна или чернодробна недостатъчност имат дъх с миризма на риба, обясняват експертите.
 
Устройството за диагностициране на рак на белия дроб, наречено „електронен нос”, променя цвета си въз основа на съдържащите се в дъха частици.
 
Италианските изследователи използват различна технология, за да анализират химичния състав на дъха на 37 души с рак на дебелото черво и 41 души, които не са засегнати от онкологично заболяване.
 
Учените от Университета Aldo Moro of Bari успяват да идентифицират модел, който е в съответствие с рака на дебелото черво.
 
Чрез идентифициране на този „отпечатък” в дишането, експертите са в състояние да разпознаят хората с рак в 76% от случаите. 
 
Изследването е публикувано в сп. British Journal of Surgery.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: диагностикарактест
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари