В с. Балканци замесват козунаците по рецепти от майки и баби

Традиционно е козуначеното руло с богата плънка
3 май 2024 19:42, Анисия Иванова
15

На Разпети петък постът е изключително строг. Някои спазват канона изцяло и пият само вода. В неделя, на Великден, когато християнският свят ще ликува заради Възкресението, трапезата ще бъде пълна. И на нея задължително трябва да има козунак.

Тайната на превъзходния му вкус е в замесването, казват сръчните баби във великотърновското село Балканци. От незапомнени времена в селото замесват по рецепти на майки и баби козунаци и рула с богата плънка.

"Традиционното е, че при нас винаги има козуначено руло с много богата плънка, от два-три вида сладко - ягоди, смокини, канела, орехи, локум, стафиди, сусам. Отделно си замесваме само с локум козунак, отделно има един с плънка от белтък, орех, захар", разкри председателят на НЧ "Надежда" в с. Балканци Даринка Бонкова.

След като домакините ударят тестото 100 пъти, те го оставят да втасва.

В Балканци изпечени козунаци и червени яйца носят в църквата в пасхалната съботна нощ, където се осветяват и се раздават в нощта на Великден.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от Страната
Градушка колкото орех удари Кърджалийско и Смолянско
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 седмица
Аз моя си го купих от една частна пекарна за 15 лева. Супер вкусен е, опитах го :))) Няма да си губя времето да правя козунаци, въпреки че имам хлебопекарна Tefal и много хубава рецепта за козунак :))) По-добре да си купонясвам с познати, отколкото да се занимавам с готвене. Днес следобед чакам моята да дойде с още една позната в нас и тримата да ударим по някое и друго козче, да пийнем водка с фреш портокал и да хапнем дроб сърма и агнешки главички, дето майката на любовницата ги сготви :)))
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Цял живот сеселянин мръсниk, ама като дойде специално определената дата и вече е мирянин. Нравствено извисен. Отива в сградата на Шийзъса. Там един с корем и брада му пълни празната глава с разни църковни термини. Селийян не вдява нищо, ама вече е пречистен и след датата, пак може да е сеселянин мръсниk.
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не виждам как християнски празник може да има традиция с локум ама както и да е. Като няма хляб ще ядем пасти.
8
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
С.еляндури сър забавляват се - немат ни жиесеми ни интернет :)))
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И панетонето е вкусно, и нашият козунак е вкусен. С различни вкусове и текстури са, не бива да се сравняват. Иначе, да, нормално е на някого да допада вкусово повече едното или другото, най-малкото интересно е да пробва човек и други подобни великденски печива.
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И майките и бабите им все с латексови ръкавици са месили козунаците. Тесто се месиш с ръца, да усети добрата ти енергия, не да слагаш латексови прегради.
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
на мен италианският панетоне ми е по- вкусен ... особено със стафиди . личен избор !
4
0
 
6
 
! Отговори
Теди преди 2 седмици
БРАВО
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
на мен ми харесва козунак без никакви плънки, майка го омесваше, поставяше го в разни съдове и отиваше на църква, като се върнеше го печеше, а сутринта под възглавницата ми имаше парче козунак с червено яйце, сладки спомени
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Незапомнени , колко да са незапомнени - докато поляците внасят коунака в България.
1
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
С химията от немските хипермаркети на които им дадоха златни терени и построиха кръстовища и какво ли не козунак не става, личен опит всичко отиде в кофата, какво ли има вътре в продуктите, ами нещо което директно убива бактериите!