Музиката – как влияе на състоянието ни?

От хилядолетия музиката съпровожда човека и се използва за подобряване на настроението
2 яну 2013 16:30,
3
Музиката – как влияе на състоянието ни?
източник: Reuters

От хилядолетия музиката съпровожда човека и се използва за подобряване на настроението, и не само. От люлката си, познаваме благотворния й ефект за емоционалното ни състояние, душевното ни равновесие и дори здравето ни. Несъмнено, музиката ни помага да се успокоим и освободим от стреса. Но и обратното. Още Платон и Конфуций са използвали определени мелодии за освобождаване на ума. Същевременно, военните оркестри са вдъхвали на войниците кураж и смелост. 

 
Днес музикалните парчета се прилагат почти навсякъде, за повишаване на ентусиазма в спорта, за насърчаване на пазаруването и задържането на клиентите в магазините... Децата ни до ден днешен учат думички и азбуката чрез песнички и се превръща в практика пускането на музика в операционните зали и зъболекарските кабинети...
 
Заради различния житейски опит, който имаме, различните условия, в които живеем, и вкусът ни към музиката е различен. Независимо от това обаче могат да се изведат няколко общовалидни закономерности. Например, бебетата предпочитат приспивни песни - защото пеенето на майката успокоява, но освен това и допринася за формирането на музикалния слух и дарба на детето и го привиква към речта.
 
За някои стилове е доказано, че действат негативно на настроението, дори когато се съобщава, че се харесват. Такъв е случаят с грънджа. При проучване с участието на 144 възрастни и тийнейджъри се прави изводът, че този стил отключва враждебност, тъга, потиснатост и умора. При друго, се намира, че поп, рок, класическата музика и песните от 50 до 70-те години помагат за отпускането, успокояват, настройват позитивно и към приятелско отношение.
 
1. Музиката, концентрацията и ученето...
 
Вероятно можем да си спомним колко бързо сме запомняли песничките като деца. Не случайно и западната система на обучение в начален курс съчетава обучението по език с музика. Научни изследвания потвърждават, че ритмичната музика подпомага запомнянето.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 11 години
Българщината ни е атакувана непрекъснато и от всякъде. Само един *** пример: Българският песенен фолклор е под ръководството на евреин, проф. Н. Кауфман. Този могъщ извор, българската народна песен, целенасочено се отравя и затлачва. На нас денонощно ни се натрапва, ЧАЛГА, ПОП, РОК, МЕТЪЛ и разбира се некъдърно обработен фолклор с малки изключения. "*** НАРОД-СЛАБА ДЪРЖАВА"- народна поговорка.
1
0
 
0
 
! Отговори
третото око преди 11 години
Любовта е музика, и музиката е любов....