Можем ли да удължим живота си?

Начинът на хранене е от значение
7 яну 2013 16:00,
8
Можем ли да удължим живота си?
източник: Reuters

Смятате ли, че промяната на някои навици ще удължи живота ви или това е въпрос само на гени и здраве и идеални условия...

 
Резултатите от редица изследвания на темата ни дават повод да се замислим.
 
Представяме някои от изводите на изследователите...
 
Защитете ДНК-то си!
 
С възрастта теломерите на хромозомите ни стават по-къси. Това ни прави по-склонни на заболяване. Когато говорим за гени, обикновено смирено повдигаме рамене – „Какво можеш да сториш срещу заложеното от природата?!“. Но не винаги е така!
 
Според пилотно изследване промяната на стила на живот към по-благоприятен по отношение здравето на организма повишава отделянето на ензими, което пък влияе положително на дължината на теломерите. При други изследователски трудове също се прави заключение, че начинът на хранене и двигателната активност „застраховат“ дължината на теломерите ни. Така че с навиците си действително можем да управляваме скоростта на остаряване на клетъчно ниво! 
 
Да се храниш като островитянин от Япония
 
Населяващите една от 47-те префектури на Япония, Окинава, са хората, които живеят най-дълго. За да открият секрета им, изследователи не веднъж са се интересували от начина им на живот. И не откриват нищо, което не знаем по принцип. Дълголетието си островитяните дължат на местната кухня, базираща се на консумация на зелени и жълти зеленчуци и нисък прием на калории. И на един повсеместен за тях навик – да изяждат само 80% от ястието в чинията си.
 
Ние имаме друга приказка: „Закуската си изяж сам, обяда раздели с близък, вечерята дай на врага си.“. Не може да се каже, че народната мъдрост, трупана с вековете, не е правилна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: животдълголетие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Д-р Ганчев преди 11 години
До Доктор СпасАбсолютно сте прав колега.Тези народи затова имат средна продължителност на живота 90 ,че и отгоре годинки.Само "дребен " пример:Хора които папат "постна" вечеря ,обикновено страдат от гастрити ,язви и всевъзможни заболявания на храносмилателната система ...ФАКТ:)))
7
0
 
2
 
! Отговори
Булгаран преди 11 години
До from ChinaСамо дето в "Чайната" средната продължителност на живота е 57 години
6
2
 
3
 
! Отговори
kiko преди 11 години
Доктор Спас ти сигурно си с наднормено тегло, щом сравняваш начина си на хранене с животните. :))))
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
men pa sa mi kazvali: izqzh si baba zakuskata, za da ne te prebori cigancheto
4
4
 
6
 
! Отговори
Доктор Спас преди 11 години
Това за закуската, обяда и вечерята е една от най-големите глупости, измисляни някога от човека! Гледайте животните, защото там говори природата, а не фъшкиите, които разни псевдоумници са измислили! След хранене трябва да се осигури покой на организма, докато храносмила! Храносмилането е тежка, енергоемка работа, в която системата е натоварена макцимално!Умните народи, които работят тебка физическа работа се хранят обилно веднъж дневно, само в края на деня! После храносмилат, после спят!
3
1
 
4
 
! Отговори
Да преди 11 години
През терминал 2 - еднопосочен
2
1
 
6
 
! Отговори
from China преди 11 години
Закуската си изяж сам, обяда раздели с близък, вечерята дай на врага си. - това е китайска поговорка, драги авторе!
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Със сигурност можем, но дали си заслужава. Напредъкът на медицината от последните 5 години позволи единствено да се удължи старостта на човека. Т.е. времето когато той в някаква степен е в нужда да му се помага и да се обгрижва. Защото в някаква степен вече е в невъзможнсот да го прави сам. Тъжно, но факт.Би било друго, ако можеше да се удължи младостта с 5 или 10 години.