Мъжете страдат по-често от стоматологични проблеми

Силният пол е склонен да занемарява здравето си
22 фев 2013 07:35,
0
Мъжете страдат по-често от стоматологични проблеми
Снимка: Reuters

Статистиките недвусмислено сочат, че мъжете са по-склонни да занемаряват здравето си от жените. Това важи с пълна сила и за денталното здраве. Тук се появява интересният въпрос за връзката пол – орално здраве – дълголетие. Известно е, че съществува връзка между оралното здраве и дълголетието. Оказва се, също така, че мъжкият пол е най-рисковият фактор (според статистиката) за появата на дентални проблеми. Средностатистическият мъж си мие зъбите 1,9 пъти на ден и губи 5,4 зъба до 72-годишна възраст. Ако той е пушач обаче, бройката на загубените зъби набъбва до 12. Мъжете, също така, по-често страдат от гингивит и рак на гърлото, отколкото жените.

 
Освен преките последствия от по-малко отговорното към здравето поведение, какви други фактори увеличават честотата на стоматологичните състояния при мъжете?
 
Тъй като мъжете по-често страдат от сърдечносъдови заболявания от жените и по-често получават инфаркти и инсулти, те по-често приемат лекарства, които предизвиква изсушаване на устата – ксеростомия. Това, от своя страна, улеснява развиването на бактериите в устата, които предизвикват кариес, гингивит, пародонтоза и др.
 
Мъжете страдат по-често и от хронични метаболитни заболявания, най-вече диабет. Връзката между диабета и стоматологичните заболявания не е добре изяснена, т.е. не е съвсем ясно кое е първичното заболяване и кое е вторичното. Връзката между тях двете и пола, обаче, е напълно ясна – мъжете са изложение на по-висок риск.
 
Също така, употребата на тютюн и тютюневи изделия е по-висока при мъже, отколкото при жените. Съответно, това води и до по-висока честота на неоплазиите в устата и гърлото. Най-често туморите възникват около езика, мекото небце и венците. Ако не бъдат диагностицирани рано, тези тумори се разпространяват в околните тъкани като предизвикват сериозни усложнения. Пушачите трябва да бъдат особено прилежни по отношение на профилактичните стоматологични прегледи.
 
След тютюнопушенето, алкохолът се нарежда като най-значим рисков фактор за поява на рак в гърлото или устата. Проучване, проведено през 2010 г. показва, че 37% от случаите при мъже са свързани с алкохол, докато при жени този показател е едва 17%. Приемът на 25 милилитра алкохол на ден увеличава риска с 80%, приемът на 50 милилитра води до трикратно повишение на риска от рак на устата в сравнение с пълните въздържатели, докато приемът на 100 милилитра води до 6-кратно увеличение.
 
Най-значимо е, обаче, съчетаването на цигари с алкохол. Именно това е причината ракът на устата да се среща два пъти по-често при мъже, отколкото при жени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари