Да се паникьосваме ли? Колко са случаите на парвовирус и колко опасен е той?

Няма специфична терапия, няма и ваксина, посочи проф. Ива Христова
22 май 2024 19:20, Инна Ангелова
32

Нова зараза парвовирус е напът да всее паника след Ковид-19 и коклюш. В Гърция дете на 3 години почина вследствие на развит миокардит при зараза с парвовирус В19.

Проф. Ива Христова побърза да успокои и каза, че това е една от най-старите инфекции. В скелети и зъби е открита ДНК на парвовирус преди над седем хиляди години. "В нашата страна имаме данни кога е завишена заболеваемостта и кога е в по-ниски стойности. На теория се смята, че на всеки от 4 до 7 години имаме повишение, последното такова при нас беше през 2015-2016 година", каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести в студиото на "България сутрин".

Проф. Христова допълни, че по време на пандемията и заради мерките, разпространението на този вирус е стопирано.

"Наши изследвания, които са преди 2016 година и са изпратени за морбили, или рубеола, и са отрицателни, 10% от тях се оказват, че са положителни за парвовирус. Това не е съвсем рядко заболяване и може да се обърка с някое от другите шарки. Заболяването се предава по въздушно-капков път, второ - от майката на плода, а трето - при кръвопреливане", допълни проф. Христова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Инкубационният период на заразата е около седмица-две. Преполедувалите парвовирус получават доживотен имунитет. Характерно за парвовирус В19 е зачервяването на бузите. “2-3 дни след това започва обрив като пъпчици по тялото и крайниците. Обривите са доста сърбящи, но обикновено са доброкачествени и за седмица минава. И втори път няма да се разболеем. Най-засегнати са децата от 5 до 15 години. При възрастните обаче не протича всеки път с обрив, а полиартрит - засягане на няколко стави, също така и тежка анемия", коментира директорът на НЦЗПБ.

Христова посъветва бременните да са изключително внимателни, защото последиците може да са "катастрофални".

"Прави тежка анемия и най-често не успяват да се доносят. Но 50% от бременните имат антитела от парвовирусна инфекция. Няма специфична терапия, няма и ваксина. Действа се симптоматично, в никакъв случай антибиотик, защото това е вирусно заболяване. Парвовирусът не е и сред заболяванията, които задължително се регистрират", подчерта тя.

Професорът допълни, че от началото на годината регистрираните случаи на парвовирус са 46. "Заради това трябва хигиена на ръцете. За всички е добре да поддържат имунитета си в изправност. Когато има някакво заболяване, то да се лекува, иначе изтощава имунната система", добави проф. Ива Христова.

Тя успокои, че ситуацията с коклюша се успокоява, като трета седмица се наблюдава спад на случаите. Случаите на скарлатина също бележат спад.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от Общество
Чупим рекорда по покупка на нови коли
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
2
 
! Отговори
Виждогледец преди 3 седмици
Тоя парния вирус кат го бутнат лекинко у една америчка лабраторийка и ше одим пак опаковани кат краставизи в целофан!
20
1
 
0
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 3 седмици
Всичката ни такава, късмет нула... Вместо да плъзнат денга и западнонилски по комарите и крим-конго по кърлежите, той залюхания парвовирус се обадил, дето е смехотворен, сигурно да каже "ку-ку"...
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Племето трябва да е паникьосано денонощно!! То е турбо-процтто и трябва да го мачкаме постоянно!!Това вашето ако е журналистика то аз съм Аристотел.
18
1
 
2
 
! Отговори
До 7 Анонимен преди 3 седмици
Точно така.
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Лудите ваксари, та да са живи
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Лудите ваксари, та да са живи
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Лудите ваксари, та да са живи
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Слуги на фарма-мафията ще висят по дърветата като Коледна украса.
13
0
 
7
 
! Отговори
хи хи хи преди 3 седмици
Кърти пейки!
12
1
 
7
 
! Отговори
Ми, ся?! преди 3 седмици
Жената скри Ракийкомицинъ.... Паникьосах съ!!!!
11
2
 
9
 
! Отговори
Гай Юлия Цезарова преди 3 седмици
ПаникьосАх се. Отивам да се бода... с комшията.
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
бацко не случайно се връща на бял кон. забравихте му на бързо ковид мизериите.
9
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Явно украинци губят войната и е време пак да ни затворят вкъщи.
8
3
 
5
 
! Отговори
КАМЕЛНЕЛКА ХАХАВЕЛКА преди 3 седмици
ПАНИКААААААААААААААААААААААА
7
2
 
14
 
! Отговори
Ха-ха-ха-ха-ха-ха преди 3 седмици
Естествено, че трябва да се паникьосваме. Трябва да се обяви всеобща пандемична обстановка. Затваряне на всички предприятия, заводи, заведения и училища до втора заповед. Изкъртване на всички пейки от парковете. Движение човек до човек - не по-малко от 10м. Носене на маски навсякъде, дори вкъщи. Масова ваксинация с РНК-ваксините за КОВИД, особено на фирмата на мъжа на Урсула, които за щастие помагат като панацея и при този вирус.
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Да се паникьосваме ли?"--------------------Ами като ви е толкова акъла се паникьосвайте. Мене нито птичия грип ме трогна, нито свинския, нито ковид...
5
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
изчакайте само изборите за ЕСССР парляма юни месец и гледайте как ни почват. коронката беше само началото. сега всички държави са си дали суверенитетчето на педалисимуса от СЗО. дупппе ни яко...
4
1
 
12
 
! Отговори
Велес преди 3 седмици
Хора, на фармацевтичните компании много им хареса фирмената печалба от коронавируса.... И сме сигурни, че ще намерят друг вирус или микроб, за който ще намерят "ваксина", която ще ни "предложат" за да ни спасят! Те, точно те заради печалбите си, ще ни заразят и с микробите, които са измъкнали от "задното черво на дявола" само и само да трупат печалби!
3
2
 
13
 
! Отговори
НаПълно НеВаксиниран преди 3 седмици
тия ги чета за да се Посмея - не съм бил на "Лекар" от 25 години, кога разбрах, че това са Шамани-Измамници за Пари, дори на Зъболекар - нямам нито Един Кариес, а на Ваксърчетата, редовно ходещи и на Зъболекар - зъбите им Кариес до Кариес и Изпопадаха!
2
0
 
14
 
! Отговори
Фармамафия преди 3 седмици
Паникьосан народ - пълни чекмеджета.