Глаукома - коварното заболяване

Налага се профилактика, задължително от 50-годишна възраст
Обновена: 6 мар 2013 12:01 | 6 мар 2013 12:01,
1
Глаукома - коварното заболяване
Източник: Reuters

Глаукомата е събирателно понятие за група сродни медицински състояния, засягащи очите и водещи до поражения на зрителния нерв. Зрителният нерв пренася електрическите импулси от очите до мозъка, което е централен момент във възприемането на зрителната информация. Следователно, всяко увреждане на зрителния нерв носи неминуем риск от увреждане на зрението. Нещо повече, според статистиката в глобален мащаб глаукомата е сред водещите причини за увреждане на зрението и слепота.

 
Съществуват четири основни типа глаукома: откритоъгълна, закритоъгълна, вродена и вторична глаукома. Независимо от типа на глаукомата, всички случаи имат обща характеристика. Окото е изпълнено с прозрачна течност, която в здравите индивиди се продуцира със същата скорост, с която се оттича от очите. Така в очите се поддържа стабилно налягане. Когато по една или друга причина продукцията на вътреочна течност вземе превес над оттичането й, това води до повишаване на вътреочното налягане, т.е. до развиването на глаукома.
 
Откритоъгълната е най-честата форма на глаукома. При нея, по неизяснени засега причини, вътреочното налягане нараства бавно, в продължение на години, и уврежда зрителния нерв. Макар че точната причина за възникването й е неизвестна, е ясно, че откритоъгълната форма има силен генетичен компонент – повечето случаи са родово ограничени, като наличието на пряк предшественик е силен рисков фактор за появата й. Откритоъгълната глаукома е особено коварно заболяване, тъй като първите симптоми се появяват едва в напреднал етап. Съответно, диагностицирането й най-често става на етап, в който зрителният нерв е сериозно увреден. Симптоматиката най-често започва със стесняване на периферното зрение, което води до т.нар. тунелно виждане. Ако бъде оставена без адекватно лечение, откритоъгулната глаукома води до слепота. Засяга и двете очи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Сашка Костова преди 10 години
Глаукома има и при нормално очно наляганеУМБАЛ Александровка болница, СофияБул. Пенчо Славейков, I-во Очно отделение, Доц. Б. Ангелов д.м.Тел. за връзка: 02/92 30 583Доц. д-р Ботьо Ангелов д.м. е началник на Първо очно отделение Глаукома, Катаракта (Вътрешно перде), Лазерна хирургия, Пластични операции и др. в УМБАЛ Александровска болница. Това е първото създадено, както и най-голямо глаукомно отделение в страната. Доц. Ангелов е и преподавател в катедрата по очни болести към Медицинския университет с близо 250 научни трудове.Създател е на фондация Национална академия
1
0
 
0
 
! Отговори
Централ Онко Хоспита преди 11 години
Стартира кампания на МБАЛ Централ Хоспитал в Пловдив - Превенцията може да те спаси от слепота. Начало на кампанията е световният ден за борба с глаукомата 12 март. Това е първата от серия инициативи свързани с предотвратяване на слепотата, които очното отделение на болницата организира.телефон за записване: 032 644 222За периода на кампанията, прегледи ще се извършват само след предварително записан час!