Каква е връзката между хемороидите и бременността?

На какво се дължи увеличеният риск?
Обновена: 6 мар 2013 09:22 | 6 мар 2013 08:55,
1
Каква е връзката между хемороидите и бременността?
Източник: Reuters

Много жени получават хемороиди за пръв път по време на бременност, особено през третия триместър. Най-често се появяват, ако бременната страда и от запек.

Причините за много по-честата поява на хемороидите по време на бременност са комплексни. От една страна, нарастването на матката увеличава натиска върху хемороидалните вени, които се подуват, което на свой ред води до клинично значимата симптоматика. От друга страна, хормоналните промени по време на бременност правят венозните стени по-отпуснати и по-податливи на подуване. Подуването става особено изразено при напъване, което улавя допълнителни количества кръв във вените и прави хемороидите болезнени. Напъването може да стане и причина за подаване на хемороида извън ректума.
 
Ако бременната е имала хемороиди преди забременяване, е много вероятно те да се появят отново по време на бременността и най-вече по време на раждане.
 
Въпреки всичко това има малки хитринки, които жените могат да използват, за да си спестят тези неприятности.
 
На първо място, трябва да бъдат приемани много течности – 8 – 10 чаши вода на ден, както и 1 – 2 чаши плодови сокове, най-добре сок от сливи, тъй като той съдържа големи количества фибри. Приемът на фибри с храната също трябва да бъде увеличен – най-вече под формата на пресни плодове и зеленчуци и пълнозърнести храни. Ако последните доведат до метеоризъм, фибрите следва да се приемат под формата на пшенични трици, които предизвикват по-малко газове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С изключение на силния пол, правопропорционална