Пуснаха ново лекарство за рак на гърдата

Увеличава преживяемостта средно с 6 месеца
Обновена: 7 мар 2013 12:00 | 7 мар 2013 12:00,
0
Пуснаха ново лекарство за рак на гърдата
Източник: Reuters

FDA издаде разрешение за употреба на лекарство против рак на гърдата от нов клас. Новият продукт трябва да бъде комбиниран с Herceptin за по-ефективно унищожаване на раковите клетки и минимизиране на страничните ефекти.

В рамките на клинично проучване, новото лекарство, наречено Kadcyla, увеличава преживяемостта при жени с напреднал рак на гърдата средно с шест месеца.
 
Genentech – производителят на Kadcyla, твърди, че лечението ще струва 9800 долара на месец или 94 000 долара за цял курс. Това е два пъти по-скъпо от Herceptin, който също е произвеждан от Genentech. Цената на Kadcyla, обаче, е сравнима с цените на новите противотуморни терапии.
 
Продуктът ще бъде наличен в аптеките в САЩ до дни. Това е едно от първите лекарства, които свързват токсични вещества и избирателно ги доставя до раковите клетки. Тъй като токсините се активират едва след достигане до раковите клетки, здравите тъкани избягват вредните им ефекти, което спестява на пациента голяма част от нежеланите лекарствени реакции, характерни за повечето противотуморни продукти.
 
Този тип лекарства, наричани антитяло-лекарствени конюгати, са една от най-актуалните теми в медицината в момента. 24 такива продукта са на различни етапи на клинично изпитване. Вече има и няколко продукта, получили разрешение за употреба по други показания. Например, Adcetris наскоро получи разрешение за употреба срещу два редки типа лимфом.
 
Антитялото и токсинът в Kadcyla са разработени от ImmunoGen, които ще получат част от приходите от продажбите на продукта.
 
Основното клинично проучване, довело до одобряването на Kadcyla, е проведено с участието на 991 доброволки с метастазирал рак на гърдата, който продължава да нараства, въпреки лечението с Herceptin и химиотерапевтик, наречен паклитаксел. Половината от участничките в проучването получават венозни инфузии Kadcyla, а другата – лечение с лапатиниб или капецитабин – химиотерапевтици, утвърдени за лечението на рак на гърдата.
 
Средната преживяемост при лекуваните с Kadcyla е 30,9 месеца, в сравнение с 25,1 в контролната група. Освен по-високата преживяемост, Kadcyla има и друго голямо предимство – по-ниска честота на нежеланите лекарствени реакции. 43% от жените, приемали Kadcyla, получават сериозни странични ефекти, в сравнение с 59% за контролната група. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари