Първо понижение на глобалните разходи за здравеопазване

Това се случва за пръв път от 20 години насам
7 мар 2013 15:31,
1
Първо понижение на глобалните разходи за здравеопазване
Източник: Reuters

По-евтините генерични лекарства са довели до първото понижаване на общите разходи за здравеопазване от 20 години насам, показва доклад на Световната здравна организация. Намалението е най-осезаемо сред лекарствата за широко разпространени заболявания, например тези за висок холестерол и високо кръвно налягане. Разходите за холестеролопонижаващи лекарства са се понижили с 1,5% за изминалата година спрямо предходната.

Нарастване на разходите в глобален мащаб, обаче, се наблюдава при лекарствата за редки заболявания, които имат много по-малки или никакви генерични алтернативи.
 
Значително нарастване на генеричния пазар се наблюдава през изминалите няколко години, когато патентите на някои от най-продаваните лекарства изтекоха, което позволи навлизането на пазара на техни по-евтини генерични алтернативи. Патентът на Lipitor – холестерлопонижаващо лекарство, произвеждано от американския фармацевтичен гигант Pfizer, например, изтече през ноември 2011 г. Lipitor е едно от най-изписваните и печеливши лекарства за всички времена. Понижението на разходите в липидопонижаващата терапия се дължи до голяма степен именно на отпадането на патентната му защита.
 
Една фармацевтична фирма има патентни права над оригинален лекарствен продукт средно 10 години след пускането му на пазара.
 
Генеричната фармация е значителен компонент от глобалните усилия за понижаване на разходите и оптимизиране на здравеопазването, което трябва да бъде по-евтино и по-достъпно за максимален брой нуждаещи се.
 
Само в САЩ, през изминалата година са изпълнени над 1,4 милиарда рецепти. Разходите на американските частни застрахователи за антихиперхолестеролни лекарства са се понижили с 10% до 48,78 долара за едномесечен терапевтичен курс през 2012 г.
 
От друга страна, обаче, Световната здравна организация предупреждава и за нарастването на цената и разходите за лечение на широко разпространени заболявания като ревматоиден артрит, ракови заболявания и хепатит С. Разходите за лечението им нарастват с 4% за изминалата година. Някои терапии възлизат на над 10 000 долара за едномесечен курс.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: здравеопазванеразходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мене глобално не ме топли. Мене ме интересува изключително локално и даже конкретно