Стволовите клетки при раждането са незасегнати от външни фактори и стареене

Интервю с д-р Светла Богданова
Обновена: 15 мар 2013 09:34 | 14 мар 2013 15:54,
1
Стволовите клетки при раждането са незасегнати от външни фактори и стареене
Източник: Reuters

Д-р Светла Богданова, специалист невролог. Завършва медицина през 1985 г. в Медицински университет, гр. Плевен. През 1990 г. придобива специалност по неврология в Медицински университет - София.

Преминала курсове и специализации по „Термични изгаряния” към УМБАЛСМ „Пирогов“, „Обща ЕЕГ” към Медицински университет – София неврофизиология; „Доплерова невросонография” към Медицински университет - София; „Здравен мениджмънт” към Медицински университет - Пловдив. Работила е като завеждащ отделение Районна координационна централа – Център за Спешна медицинска помощ, София. В момента  е невролог във Военно медицинска академия и медицински управител на Тъканна банка за стволови клетки „Биохеленика”.

 
Наистина ли стволовите клетки дават началото на човешкия организъм?
 
За последните 4-5 години по много международни форуми, симпозиуми и в научни публикации се застъпва темата за стволовите клетки. Подробно е описано тяхното значение и приложение.
Всеки орган е изграден от клетки, например черния дроб е изграден от хепатоцити, мозъка от неврони, костите от остеоцити, кръвта от левкоцити и еритроцити, белият дроб от пулмоцити и т.н. Всичките тези клетки са строго специализирани и диференцирани за функцията, която изпълняват. Стволовите клетки са точно тези, които се развиват в най-ранния етап на ембрионалното развитие и нямат отредена функция, която трябва да изпълняват. Точно за това са ценни. Те носят оригиналният генетичен материал на индивида, не са диференцирани, т.е. бъдещето е пред тях и могат да се превърнат (трансформират) в специализирани клетки на различните органи. Най-важното за стволовите клетки е, че при раждането това са най-младите клетки, незасегнати от външни фактори и стареене. Това е уникалността им.
 
Доказано ли е и при кои заболявания намират приложение?
 
Трансплантация на костен мозък за първи път се извършва през 1968 г. Костно-мозъчните клетки се използват за лечение  на пациенти диагностицирани с левкемия, апластична анемия, лимфом, болест на Хочкин, имунни нарушения, рак на гърдата. Знаем колко трудно се намира подходящ донор, колко време се чака и колко скъпо струва това. Решението е да се пристъпва към частно банкиране (съхранение) на стволови клетки, такава е и организацията на дейността и разрешителния режим на Биохеленика - банка за стволови клетки, на която съм медицински управител. Съвременната медицина е стигнала до извода, че всеки човек е добре да има на разположение собствените си стволови клетки.
 
От 1988 г. стволовите клетки от пъпна връв се прилагат успешно за заместване на костен мозък. Стволово-клетъчните трансплантации дават възможност за лечение на редица тежки заболявания. Този вид терапии са доказали неоспоримо своето предимство при лечение на ракови заболявания на кръвта – левкемии и лимфоми, чиято честота нараства. 107,3 на 100 хил. души през 2005 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А нещо да кажете за цената,която се плаща за съхранението им?