Направи си микроскоп - от iPhone

Ново приложение на смартфона
19 мар 2013 11:11,
4
Направи си микроскоп - от iPhone
Снимка: Reuters

Смартфоните променят начина, по който хората комуникират. Сега учените допълнително разширяват приложимостта им в неочаквано направление – диагностика на чревни паразити.

 Оказва се, че чрез използване на стъклена леща, струваща 8 долара, тиксо и евтино фенерче, iPhone 4 може да бъде превърнат в микроскоп, откриващ чревни паразити, които по данни на Световната здравна организация засягат два милиарда души.
 
Учените са публикували резултатите си в American Journal of Tropical Medicine and Hygiene. В статията те описват анализа на 199 фекални проби с помощта на „тунингования“ смартфон.
 
Успоредно със стандартния светлинен микроскоп, изследователите правят анализ и с помощта на „iPhone микроскопа“. Последният се оказва по-малко чувствителен, но много по-практичен и портативен. Учените смятат, че той има голям потенциал, особено в бедните и трудно достъпни райони, където е съсредоточена по-голямата част от болестността.
 
Световната здравна организация алармира, че чревните паразити засягат предимно в икономически изостаналите райони, където те имат съществен принос за недохранването при големи групи от населението. Най-застрашени са децата, които често развиват анемия.
 
Приложимостта на смартфона за диагностициране на чревни паразитози се оказва зависима от вида на патогена и степента на опаразитяване. Например с помощта на смартфона се откриват 81% от случаите на детския глист, но само 14% от случаите на малки паразитни нематоди, прикрепящи се към червата с помощта на кукички. Според учените това се дължи на различния брой яйца, които различните видове излъчват в околната среда чрез фецеса.
 
Хай-тек джаджата успешно диагностицира умерените до тежки опаразитявания, но се представя слабо при леките, при които в пробата се съдържат само няколко яйца.
 
Д-р Исак Богоч, специалист по инфекциозни заболявания в Toronto General Hospital, и екипът му се опитват да създадат алтернативен диагностичен уред чрез залепване на 3-милиметрова леща към iPhone 4S, който ученият използва постоянно в ежедневието си. Богоч изтъква обаче, че всеки телефон с камера с оптичен зуум може да бъде използван за целта. Като източник на светлина те използват малко фенерче, работещо само с една батерия. Цялото „устройство“ струва по-малко от 15 долара, без разбира се цената на самия телефон, и може да бъде сглобено за по-малко от 5 минути.
 
Според екипа ефикасност от 80% при диагностични изследвания би направила това устройство практически приложимо. Д-р Богоч прогнозира, че то може да намери приложение в условията на работа под ограничен бюджет. Освен това, екипът продължава да усъвършенства устройството чрез евтини, подръчни материали. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: iPhoneмикроскоптелефон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Варненче преди 11 години
ще сложат ли за розовата серия на тези телефони?
3
0
 
2
 
! Отговори
СФ преди 11 години
До qwe---И къде тук е "новината"? Талаш за азпълване на "бездънното" интернет пространство преписано и преведено от някой световно неизвестен сайт и поместено най-малко в два български - Dnes.bg и Puls.bg. Ама то какво да очакваш в държава, в която нищо смислено не се случва..---Извинявам се на всички обидили се iPhone сект... пардон... ползуватели.
2
1
 
3
 
! Отговори
qwe преди 11 години
поредния iDiotski коментар ...
1
2
 
2
 
! Отговори
СФ преди 11 години
Пореден изблик на сектантското движние iDiots...