Какво е болестта на Грейвс?

Заболяването протича с хипертиреоидизъм
Обновена: 15 апр 2013 16:56 | 15 апр 2013 11:48,
2
Какво е болестта на Грейвс?
Източник: Reuters

1. Какво представлява болестта на Грейвс?

Болестта на Грейвс е автоимунно заболяване, най-често поразяващо щитовидната жлеза и, това което е особено характерно – очите. Въздействайки на щитовидната жлеза, то непряко засяга и кожата, сърдечносъдовата и нервната система.

Заболяването се развива вследствие на синтез на автоантитела, които могат да активират рецепторите за тиреоидстимулиращия хормон, разположени по повърхността на клетките на щитовидната жлеза. С други думи, организмът синтезира антитела, които симулират по физиологичен ефект тиреоидстимулиращия хормон. Това води до развиването на хипертиреоидизъм. Точните генетични фактори, водещи до поява на заболяването, са все още неидентифицирани.

2. Какви са симптомите на болестта на Грейвс?

В резултат на автоимунната атака, щитовидната жлеза се уголемява – появява се гуша, жлезата става свръхактивна и се развиват симптомите на хипертиреоидизъм – треперене на ръцете, нервност, безсъние, хиперактивност, силно потене, загуба на тегло, диария, сърцебиене и мускулна слабост. Характерно за болестта на Грейвс е, че изпъкването на очите (екзофталм) не се дължи на хипертиреоидизма, а на автоантителата, които реагират с тъканите на окото. Характерно за офталмопатията на Грейвс е отдръпване на горния клепач, конюнктивит и издаване на очите напред.

Микседемът е рядко усложнение на болестта на Грейвс. При микседема кожата на ръцете и/или краката изменя цвета си, най-често в оранжево. Оцветяването се дължи на проникване на антителата в кожата, където се образуват фиброзни плаки. В по-тежките случаи може да бъде обхванато цялото тяло. Нормалният цвят на кожата се възстановява след продължителен период на анормална пигментация.

Още по темата можете да прочетете в Puls.bg.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
1
 
! Отговори
Алов преди 11 години
Тая на снимката няма да я бъде.Ще и изядат кроасаните.