Кои лекарства смъкват холестерола?

И какви са характеристиките им?
15 апр 2013 16:04,
6
Кои лекарства смъкват холестерола?
Източник: Reuters

Холестеролопонижаващите лекарства са едни от най-широко предписваните и отпускани лекарства, генериращи продажби от няколко десетки милиарда долара на година. Нещо повече, те често се редуват с един или друг антидепресант на първото място в списъка с най-печелившите лекарствени продукти.

В съвременната фармакотерапия се използват няколко основни групи холестеролпонижаващи лекарства. Това са:

1. Статини

Това е най-голямата група – както по брой представители, така и по медицинско значение. Именно статините са едни от най-печелившите медикаменти, докато останалите холестеролопонижаващи продукти генерират сравнително скромни продажби. Това не е случайно – статините са едни от най-ефективните и безопасни лекарства за това показание. Високите отношения полза/риск и единица резултат/цена са осигурили на статините лъвския пай от пазара на холестеролопонижаващи лекарства. През 2003 г. аторвастатин поставя рекорда за най-продаван лекарствен продукт. В момента той се конкурира основно с флувастатин, ловастатин, правастатин, симвастатин и др.

Основните им показания са хиперхолестеролемия и профилактика на сърдечносъдови инциденти при пациенти с хиперхолестеролемия. Широкото разпространение на това състояние сред застаряващото население е един от основните фактори за огромния комерсиален успех на тези продукти. Нещо повече, някои изследователи дори смятат, че агресивният маркетинг на големите фармацевтични фирми е довел до свръхупотреба на статините. Други специалисти обаче не са съгласни с това становище и разглеждат статините като едно от най-големите постижения на съвременната медицина, като дори твърдят, че лекарите се отказват твърде прибързано от употребата на статини при появата на нежелани лекарствени реакции. Последните включват най-вече обратимо повишение на чернодробните ензими и мускулни болки. Трябва да се подчертае, че мускулната болка е пряко следствие от механизма на действие на статините и не може да бъде повлияна с традиционните аналгетици. Вместо това, по-уместно е статините да бъдат приемани преди лягане, така че мускулните болки и свързания с тях дискомфорт да бъдат сведени до минимум.

Още по темата можете да прочетете в Puls.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
До Иван Ст. преди 11 години
Опитайте с ленено семе смляно 2 ч.лъж. в 100,0 кисело мляко ,сутрин на гладно.Вземайте го 3 седмици.
3
0
 
2
 
! Отговори
До Иван Ст., № 1 преди 11 години
Спрете консумацията на захар! Заместител : "Стевия"- безвреден подсладител от растението стевия, има го в аптеките и в супермаркетите под различни форми. При мен холестеролът спадна за 2-3 месеца. Опитайте и ябълков пектин на прах. Успех!
2
2
 
5
 
! Отговори
gogo преди 11 години
Това, че холестерола предизвиква сърдечни проблеми е най-голямата лъжа на фармацевтичната мафия, за да си продават лекарствата. Няма такъв филм. Прочетете shop.mikroferma/attachment.php?id_attachment=13 и ще разберете
1
0
 
0
 
! Отговори
Иван Ст. преди 11 години
А да знаете някакъв друг начин за смъкване на холестерола - не със лекарства - билки , плодове , зеленчуци?